Isten nem személyválogató


"Erre Péter beszélni kezdett, és ezt mondta: Most értem meg igazán, hogy Isten nem személyválogató, hanem minden nép között kedves előtte, aki féli őt, és igazságot cselekszik."


Black lives matter: a fekete életek számítanak.

Péter eddig nem így gondolta. Úgy gondolta, hogy a Messiás, aki a zsidók közül támadt, csupán a zsidókért jött el a világra. Bizonyára nem érdekli Őt az etióp eunuch, aki után Fülöp futott, nem érdekli Őt a samáriai asszony, akivel Jézus ült a kút mellett. Sose értette, hogy a Mester miért beszél pogányokkal, és hogy a római századosnak is miért segített a krízisben. Ők mások, ők nem mi vagyunk, a Messiás pedig azért jött, hogy megváltsa az olyanokat, mint ő: a zsidókat. Hazafiasság, bajtársiasság; mindenkit azért mégsem szerethet ugyanannyira!

De nem csak Péter gondolta így, nézz körül a világunkban! A világ minden részén, így hazánkban, sőt, a saját házunkban és fejünkben is az egész emberiség csupán két csoportból tevődik össze: mi és mások. Aki nem mi vagyunk, azok ők, azok mások, és aki más, az félelmetes. Menekültek, külföldiek, európaiak, keletiek, kínaiak, feketék, a másik politikai párt és támogatói, más vallásúak, ateisták, melegek, húsevők, alkoholisták ... folytasd nyugodtan!

Lehet, hogy nem érted még, hogy mit akarok ezzel mondani, de tudnod kell: nincs még egy olyan ideológia, ami annyira veszélyes volna, mint ez! Emberek milliói végezték koncentrációs táborokban, gyapotültetvényeken, arénákban gladiátorokként, elnyomott kisebbségként, nemzetiségi háborúk célpontjaiként csak azért, mert mások voltak.

Black lives matter. Részemről ez nem politikai, hanem teológiai állásfoglalás. Ez nem mozgalom, ez az élet kellene legyen. Péter akkor, ott, Simon tímár házának tetején döbbent rá, ki is valójában a Megváltó. Ha valaki, Jézus igazán ketté választhatta volna a világot: vagyunk mi Hárman és van mindenki más. Mert ott, a Háromságban nincs bűn, mindenhol máshol meg van. Ahelyett, hogy ezt tette volna, belőle is más lett, ráadásul szabad akaratából. Olyan, aki még a mások közt is idegen volt. És eltörölt mindent, ami elválasztott bennünket Tőle és egymástól. Péter ott, a háztetőn, ebédről álmodozva értette meg, amit Pál már tudott:

"Krisztusban tehát nincs zsidó, sem görög, nincs szolga, sem szabad, nincs férfi, sem nő, mert ti mindnyájan egyek vagytok Krisztus Jézusban." Pál levele a galatákhoz 3:28

Isten nem személyválogató. Még téged is szeret, attól függetlenül, hogy más vagy.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia