Bölcsesség, igazság

"A bölcsesség útjára tanítottalak, helyes ösvényen vezettelek téged."


Emlékszem, amikor gyerekek voltunk, a házi feladat megoldása az egész család számára kihívást jelentett. No nem azért, mert olyan rossz képességű család lettünk volna, hanem azért, mert mindig is szerettünk alapvető dolgokon vitatkozni — és van, ami soha nem változik. Vegyünk példaként egy egyszerű kedd esti matematika házi írást, valamikor általános iskola alsó tagozatban. A matematika pont az a tantárgy, amire van jó és rossz válasz. Szerintem a megoldás 5, de édesanyám valamiért úgy gondolja, (helyesen) hogy a jó megoldás csak a 4 lehet. Már negyed órája vitatkozunk, mind a ketten váltig állítjuk, hogy nekünk van igazunk, amikor belép a harmadik fél, édesapám, aki — érthető módon — édesanyámnak ad igazat, a megoldás csak 4 lehet!

És ekkor elhangoznak a varázsszavak: de a tanító néni nem így mondta.

A tanító néni szava szent. Lehet, hogy a matematika változott meg? Vagy végig mindenki rosszul tudta? Valójában csak néhány lehetőség van: 1) vagy a szüleim tévednek, mert a tanító néni tényleg ezt mondta, vagy 2) a gyerek téved, és ugyan pontosan tudja, hogy a tanító néni nem ezt tanította, de nem akar hiteltelennek tűnni, ezért képes hazudni, hogy védje magát, vagy 3) nem emlékszik, mit mondott a tanító néni, és hogy hogy kell megoldani a feladatot, és nem ért a matematikához, de legalább határozott. (Esetünkben ez utóbbi volt legközelebb az igazsághoz.)

Mint már bizonyára rájöttél, nem a matematika házi feladatról beszélek. A hited, az életed, sőt, az örök életed múlik rajta, hogy milyen forrásból szerzed az információidat. Ha az életed alapját, az érveid forrását Isten és az Ő szava adja, akkor nem jársz úgy, mint én akkor, ott, általános iskolás gyerekként: nem kötöd az ebet a karóhoz, hogy a válasz az élet nagy kérdésére 4, 42, vagy bármi más, mert tudod, hogy Isten szava a megbízható alap. Mondhat bárki bármit, vagy adhat át neked Istentől származó “új információkat”, te tudod, hogy a választ csak a Bibliában találod meg. A legfontosabb, hogy bármit is hallasz, neked tudnod kell, hogy mi a “bölcsesség útja” és mi a “helyes ösvény”, mert meg kell tudnod különböztetni a jó válaszokat a rosszaktól. Ne hagyd, hogy elszédítsenek az emberek “varázsszavai”!

Isten a bölcsességet és a helyes utat akarja megtanítani neked, hát figyelj jól, hogy a házi feladattal se legyen problémád!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet