A megváltás öröme

"Ujjongjatok, egek, mert ezt tette az Úr, harsogjatok, földnek mélységei! Ujjongásba törjetek ki, hegyek, az erdő és minden fája, mert megváltotta az Úr Jákóbot, megmutatja dicsőségét Izráelen!"

Hatalmas a feszültség. A teljes csendet csak a tömeg percenkénti morajlása töri meg. De ez a morajlás nem az öröm és a felszabadultság morajlása, sokkal inkább a hitetlenkedésé. Insigne: gól. Kroose: gól. Zaza mellélő. Müller mellé. Barzagli: gól. Özil: kapufa. Pelle: mellé. Daxler: gól. Bonucci: véd a kapus. Schweinsteiger: mellé. Hihetetlen: mi jöhet még? Giaccherini: gól. Hummels: gól. Parolo: gól. Kimmich: gól. De Sciglio: gól. Boateng: gól. Darmian: mellé. Hector: gól! És így jut tovább a német válogatott a 2016-os Európa bajnokság negyeddöntőjén. Egészen az utolsó pillanatig ne lehetett tudni, ki fog nyerni. Az utolsó lövés azonban mintha felrobbantotta volna a stadint, még a föld is beleremegett a győztes üdvrivalgásába.

Ez a történet jutott az eszembe, ahogyan Ézsaiás szavait olvasom a várt, de reménytelen győzelemről. Ézsaiás csapata vesztésre áll. A babiloni csapatok letarolták az országot, a népességet megtizedelték, a maradékot fogságba vitték. Senki sem gondolta, hogy a zsidó nemzet valaha talpra áll. Sokkal inkább az volt várható, hogy eltűnik a Közel-Kelet áttelepített népeinek nagy olvasztótégelyében. Végül mégsem így lett. Habár a nép vereséget szenvedett, még hátra volt a csapatkapitány utolsó megmozdulása: és gól! Istent nem lehet lefogni, nem lehet kicselezni, nem lehet kiállítani. Amikor megmozdul, annak győzelem a vége. És a meccset nézők: a növényeknek és az állatoknak és az emberiségnek, meg az angyaloknak, és ki tudja még mennyi féle teremténynek nem maradt más hátra, mint egy eget rengető, harsogó üdvrivalgásban kitörni.

Akármilyen elkeserítő, nyomasztó legyen is a helyzeted, ne felejtsd el: ez még nem a meccs vége! A legnagyobb üdvrivalgás még hátra van: "...Íme, Isten sátora az emberekkel van, és ő velük fog lakni, ők pedig népei lesznek, és maga Isten lesz velük, és letöröl minden könnyet a szemükről, és halál sem lesz többé, sem gyász, sem jajkiáltás, sem fájdalom nem lesz többé, mert az elsők elmúltak. A trónon ülő ezt mondta: Íme, újjáteremtek mindent. És így szólt: Írd meg, mert ezek az igék megbízhatók és igazak! És ezt mondta nekem: Megtörtént! Én vagyok az Alfa és az Ómega, a kezdet és a vég. Én adok majd a szomjazónak az élet vizének forrásából ingyen. Aki győz, örökölni fogja mindezt..." (Jelenések 21:3-7)

Ma is emeld fel hittel szemeidet a Győztesre!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia