Kitartó küzdelem



„Ezért tehát mi is, akiket a bizonyságtevőknek ekkora fellege vesz körül, tegyünk le minden ránk nehezedő terhet és a bennünket megkörnyékező bűnt, és állhatatossággal fussuk meg az előttünk lévő pályát.”




Folytatnám: „ Nézzünk fel Jézusra, a hit szerzőjére és beteljesítőjére, aki az előtte levő öröm helyett – a gyalázattal nem törődve – vállalta a keresztet, és Isten trónjának a jobbjára ült. Gondoljatok rá, aki a bűnösöktől ilyen szidalmazást szenvedett el, hogy lelketekben megfáradva el ne csüggedjetek.” (12:2-3)


Ha csak egyetlen tanácsot emelhetnék ki, akkor az egészen biztos ez lenne, hogy „Nézzünk fel Jézusra!”.


Hajlamosak vagyunk mindenre és mindenkire figyelni. Talán túlzottan is figyelünk azokra a dolgokra, amelyekre nem kellene. Ilyenek a negatív emberek, problémás esetek, megoldandó helyzetek, túlerőben lévő kihívások és persze nem szabad elfeledkezni a gonoszról sem, aki minden nap, minden órájában ott van, hogy elvegye a figyelmünket Róla, aki hitünk alapja és akire figyelnünk kellene.


Amikor a gyerekek megkérdezik, hogy mégis hogyan kell elképzelni azt, hogy két hatalom, a jó és a rossz, Isten és Sátán harcol értünk, egy nagyon egyszerű megjelenítéssel magyarázok. Képzeljük el magunkat, ahogy ülünk egy széken és dolgok milliói járják át a gondolatainkat. A jobb vállunkon ott ül egy angyal, aki különböző pozitív dolgokat sugall a fülünkbe, megoldásokat juttat eszünkbe és olyan elképzeléseket, amelyek segítenek a millió dolog megoldásában, véghezvitelében vagy csak egyszerűen erőt adnak. Eszünkbe juttatja, hogy imádkozzunk mielőtt bármibe is belefogunk, kérjünk erőt Istentől és Ő megfogja adni.  A bal vállunkon egy sötét, komor, haragos lény ül, akinek az az első szava hozzánk, hogy „nem fog sikerülni semmi, add már fel végre!”. Ha úgy látja, hogy ez nem talált célt, akkor tovább folytatja, bosszantó gondolatokat, embereket juttat eszünkbe, akik csak hátráltatnak a munkánk folyamán, akik bajba sodorhatnak, akik kétes ajánlatokat tesznek, helyzeteket mutat be, ami a könnyebb utat részesíti előnyben. Olyan megoldásokat kínál, amelyekből ki kell hagyni Istent.  Mi pedig, csak ülünk ott a széken és mindebből annyit érzékelünk, hogy a pozitív és negatív gondolatok váltják egymást és vagy az egyik győz vagy a másik.  A gyerekek erre a történetre mindig elgondolkodnak és felteszik a kérdést, hogy akkor ez valóság és amikor negatív érzéseik lesznek, valójában az ördög játszik velük? Jó kérdés…ha hiszünk ebben a két hatalomban, már pedig ha hiszünk Istenben, akkor abban is hinnünk kell, hogy létezik az ellenség, azonban az nem mindegy, hogy mekkora hatalmat tulajdonítunk neki.


Számomra mindig is nagy kérdés volt, hogy az emberek nagy többségét miért vonzza jobban a negatív, a feladás, a magába roskadás, úgy értem nyilván senki nem akar szomorú lenni, de azért ha őszinték akarunk lenni, könnyebb  a rossz oldalát nézni a dolgoknak, mint a jót. Nem hiába a Biblia nem egyszer tanácsolja, hogy legyünk hálásak, ne aggódjunk. De, ha arra keresünk „bátorítást”, hogy „ gondolj túl mindent, aggódj reggeltől-estig, legyél mindig kétségbeesett” vajon hány bibliaverset fogunk találni? Isten tudja, hogy mire kell figyelmeztessen minket és mit kell nagyon az eszünkbe és a szívünkbe véssen Igéje által.


Az egyik ilyen fontos tanácsa az, hogy „Nézzünk fel Jézusra!”.


Nem azt mondja, hogy figyelj a szomszédra, elemezd a társad, nézz fel a főnöködre. Ők emberek. Az emberek tévedhetnek, elgyengülhetnek. Jézus nem! 
Jézus soha nem gyengült el, soha nem fog elgyengülni és soha nem fog tévedni! Ő mindent azért tett, hogy amikor elcsüggednénk, amikor a rossz a vállunkon ülve sulykolja a negatív érzéseket és gondolatokat, akkor te tudj Rá gondolni, Belé kapaszkodni, Őrá nézni, felnézni Jézusra.  Soha ne add fel! Isten veled van!


Áldott napot! 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet