Ábrahám és a vendégek

...és így szólt: Uram, ha elnyertem jóindulatodat, kérlek, ne kerüld el szolgádat! Mindjárt hozatok egy kis vizet, mossátok meg a lábatokat, és dőljetek le a fa alá! Én meg hozok egy falat kenyeret, hogy felüdüljetek, és úgy menjetek tovább, ha szolgátok mellett mentek el! Ők azt felelték: Tedd azt, amit mondtál!

Elég nehéz odaképzelnünk magunkat Ábrahám helyzetébe a 21. századi skandináv gyártású dizájner fotelünkből, de egy percre próbáljuk meg: utazzunk a tűző nap, az égető homok földjére, Hebronba!

Ábrahám és felesége Sára éppen a ház körüli teendőkkel volt elfoglalva, mikor három férfi ment el a sátruk előtt. Ábrahám elfoglalt ember volt. Bizonyára, mint egy nagy háztartás urának, rengeteg dolga akadt a sátor körül: ügyelni a jószágokra, irányítani a gazdaságot… Az utalás azonban egyértelmű: a főút nem a családfő otthona előtt vezet el, csak az kerül a sátor bejáratának közelébe, aki kimondottan oda tart — aki vendégségbe jött. Ábrahám pedig ért a célzásból. Minden munkáját félreteszi, és erejét megfeszítve invitálja a vonakodónak tűnő vendégeket. Nem csak a szandálba ragadt, tűzforró homok, a tűző nap és a gyötrő éhség vonzotta a három férfit. Fontos üzenetet kellett átadniuk a tiszteletre méltó atyának. Kettőt is: egy jót, és egy rosszat.

Csak találgatni tudunk, hogy mi történt volna, ha nem hívja be a vendégeket Ábrahám azon a napon: talán Lót és családja Sodomával és Gomorával együtt elpusztult volna, és az öregedő családfő nem kapott volna megerősítést a legfőbb vágyával kapcsolatban — Izsák híre se jutott volna el hozzájuk.

Beleborzadok, amikor arra gondolok, hány hasonló alkalmat hagytam ki a saját életemben: amikor fontosabb volt az éppen aktuális feladat, vagy a szórakozás, mint az, hogy Isten éppen nekem szóló, sokszor talán életet megváltoztató üzenetét meghalljam. Remélem, hogy neked is, hasonlóan Ábrahámhoz, van ma pár perced befogadni a mennyei vendégeket: néhány pillanatra kikapcsolni a televíziót, a rádiót, félretenni a fontosnak tűnő, de csupán csak sürgős feladatokat, és elcsendesedve vendégül látni Krisztust. Ha ma elszalasztod, ki tudja, milyen fontos hírekről csúszol le?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet