Apja fia!

Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket, hogy legyetek mennyei Atyátoknak fiai, aki felhozza napját gonoszokra és jókra, és esőt ad igazaknak és hamisaknak.

Még egy évszázaddal ezelőtt sem volt ritka, ami Jézus korában teljesen általános volt, hogy a gyermekek a szüleiktől tanulták meg a mindennapi élet fogásait. Ez így volt természetes, hiszen együtt éltek, együtt végezték a teendőiket. Az ő közösségük nem virtuális volt, mint sokszor a mai családokban... A lányok az anyjuktól, nagyanyjuktól tanulták meg a főzés, a takarítás, a gyermekek és a házi kert gondozásának tudományát; a fiúk pedig az apjuktól, nagyapjuktól a mesterséget, az állatok gondozását, a szántóföld művelését. Ezért abban az időben sokkal inkább igaz volt, mint ma, hogy a lányok hasonlítottak az anyjukra, a fiúk meg az apjukra, hiszen majdnem mindent tőlük tanultak meg.

De azért ma is gyakran hallani, nem mindig dicsérő hangsúllyal: „Tisztára olyan, mint az apja (mint az anyja)!" Mert hasonlóan viselkedik: szerteszét hagyja a holmiját, vagy órákat tölt a fürdőszobában...

Ha mennyei Atyánkra gondolunk, miről ismerhetjük fel azokat, akik az ő fiai (leányai)? Ugyanarról, mint a földi családokban: tőle tanulják a mindennapi élet fogásait, a viselkedést, a másokhoz való viszonyulást, és így tovább. Ezért ahogy a gyerekek egyre jobban hasonlítanak ezekben a dolgokban a szüleikhez (vagy virtuális kapcsolat esetén más, szerintük követendő példaképekhez), Isten gyermekei is őhozzá. Ahogy halad előre az idő, egyre inkább úgy viszonyulnak a különböző élethelyzetekhez, és személyekhez, mint ő. És ha vele járnak, idővel elérik azt a szintet is, amit maga Jézus nevezett meg, és amire sokan úgy tekintenek, mint lehetetlenre: szeretni tudják ellenségeiket, imádkozni (és jóindulatúan tenni) tudnak azokért, akik bántják őket.

Te mióta vagy Isten gyermeke? Akik ismernek, azt mondják rád: „Atyja fia (lánya)?” 
 
 
 
 
 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te mivel dicsekszel?

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Mint a villámlás