Meg fogok szólalni

„Mikor pedig már közeledett az Olajfák hegyének lejtőjéhez, a tanítványok egész sokasága örvendezve fennhangon dicsérni kezdte Istent mindazokért a csodákért, amelyeket láttak, és ezt kiáltották: Áldott a király, aki az Úr nevében jön! A mennyben békesség, és dicsőség a magasságban! A sokaságból néhány farizeus ezt mondta neki: Mester, utasítsd rendre a tanítványaidat! De ő így válaszolt: Mondom nektek, ha ezek elhallgatnak, a kövek fognak kiáltani.”

Lukács evangéliuma 19:37-40

Évszázadokon keresztül a templomdombon hevertem. Valaha egy sziklatömb voltam a szentély egyik falában, láttam az Istent, éreztem ködbeburkolt jelenlétét, aztán idegen csapatok tettek minket a földdel egyenlővé. Később újjáépült a szenthely, de engem már nem tudtak felhasználni hozzá, hiszen darabokra törtem. Már csak arra voltam jó, hogy néha valaki felkapjon, és hozzávágjon egy embertársához teljes erőből. A kiálló élem miatt nem volt olyan kövezés, amiből engem kihagytak volna. Valaki mindig megtalált, aztán használt is.

A múltkor egy szerencsétlen nőt cibáltak oda, rá sem bírtam nézni, de egész lényemmel éreztem a tomboló érzelmeket, a rettegést, a gyűlöletet, a pattanásig feszült idegszálakat. Miért nem tudom ilyenkor összehúzni magam? Vagy miért nem tudok szétporladni apró kavicsokká? Egy hőbörgő alak már meg is kaparintott, és dobásra készen állt, várva a jelre, ami nem jött. Mert Valaki rajzolt a porba, aztán egy mondattal lecsillapította a kedélyeket. A hangja ismerős volt, rég elfeledett emlékeket ébresztett bennem a kezdetekről.

Sajnos nem telt el túl sok idő, mikor újból dühös, gyűlölettől izzó kezek kaptak fel a porból, és megfeszülten, dobásra készen álltak. Most Ő volt a célpont. Kő még nem dermedt meg ennyire, mint én abban a pillanatban. Nem, Mindenható, ezt nem engedheted! Nem vehetem el az Alkotóm életét! Lépj közbe, szórj villámokat, csinálj valamit! Aznap Ő, akit az emberek csak Jézusnak hívtak, átment a tömegen, így ismét elmaradt egy kövezés, engem pedig a dühös kéz jó messzire hajított mérgében.

Az eséstől újabb darabok pattantak le belőlem, de cseppet sem bántam, egészen formássá porladoztam, és végre valahára messzire kerültem a templom udvarától. Megcsapott a szabadság édes szele, gyerekek kezdtek játszani velem, egyikük rúgott a másiknak, aztán tovább, egyre tovább a kanyargós utcákon. Kacagásuk soha nem tapasztalt érzést ébresztett bennem, kezdtem végre elhinni, hogy lehet más az életem.

A sok játéktól egyre kerekebb lettem, durva éleim nap-nap után koptak el. Egyszer egy csapat suhanc egészen az Olajfák hegyének lejtőjéig rugdosott. Hatalmas tömeg jött velünk szembe, és Hozsánnát kiabáltak mind. Ő pedig ott ült egy szamáron, és vonult a főváros felé. Pálmaillat lengte be az utat, az emberek boldogok voltak, és boldogságuk rám is rámragadt. A gyerekek már nem játszottak velem, siettek, hogy minél közelebbről láthassák a Mestert.

Ebbe a boldog hangzavarba aztán méltatlankodás moraja kezdett vegyülni. Voltak, akiknek nem tetszett a hozsánna, és csendet akartak, rendet, fegyelmet. És ekkor újból meghallottam a hangját: „Mondom nektek, ha ezek elhallgatnak, a kövek fognak kiáltani.”

Azóta várom ezt a napot. Mert egyszer majd kiáltani fogok, egyszer meg fogok szólalni, és elmondom milyen is az Isten! Elmondom, mert ismerem a hangját a teremtés óta. Láttam, mit tett az emberért, hogy itt járt köztünk, szeretett, tanított, lehajolt a legkisebbhez is, meghalt és feltámadt.

Még nem tudok megszólalni, de Te, igen. Hát mondd ki: Isten szeret és az életével fizetett értem. Ő a király, és nemcsak azon a pálmaillatú napon, hanem örökké. Az én életemben is.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet