Ne rémítsen meg a próba!


„Szeretteim! A szenvedés tüze miatt, amely megpróbáltatásul támadt közöttetek, ne csodálkozzatok úgy, mintha valami meglepő dolog érne titeket.”


Keresztényként azt gondolhatnánk, hogy mentesek vagyunk minden nehézség alól. Jézus elszenvedte a golgotai keresztet és ezzel megváltott minket, akkor továbbá miért lenne szükség megpróbáltatásra?!

Ez a bibliai szakasz egy nagyszerű képet állít elénk a próba fontosságát illetően. Szinte az elején említ egy szót, ami nem más, mint a tűz. A tűznek megannyi jó tulajdonsága van: meleget ad, jelezni tudunk a füstjével, sütni tudunk a segítségével, de ezen kívül, mint sok minden másnak is, a tűznek is van negatív, félelmetes tulajdonsága. Hiszen nem csak melegedni tudunk a lángoknál, hanem akár életveszélybe is kerülhetünk egy háztűz vagy erdőtűz közelében. 

A lángtenger képes mindent felemészteni ami az útjába kerül és nem nézve, hogy élő vagy élettelen dologról van szó, csak „fut” előre és megsemmisít mindent, ami elé kerül. Ilyesmi lehet ez a tűz is, amiről a Biblia beszél. A szenvedés tüze felemészti azt, ami elé kerül, de vajon meglehet-e állítani? Hiszen ha tovább megyünk, akkor azt is írja, hogy mindez megpróbáltatás miatt támadt, ha pedig próba, akkor az nem a végső állapot, csak egy átmeneti időszak, aminek célja van. Isten gyakran engedi meg a megpróbáltatás tüzét az életünkbe férkőzni, szándéka pedig az, hogy megtisztítsa a lelkünket és a szívünket minden olyan szennyeződéstől, ami meggátolhatja a mély kapcsolatot Vele. Nem bántani akar vagy rossz, kellemetlen érzéseket okozni, hanem ahogyan a tűz is, úgy a próba is egyfajta tisztítása, fertőtlenítése a lelkünknek. 

A jó hír pedig az, hogy ameddig egy erdőtűznél nem feltétlen van azonnali tűzoltás, addig Istennél folyamatosan ott van a tömlő, hogy amikor elfáradunk vagy nem bírjuk tovább, akkor segítsen rajtunk és enyhítsen a próbán. A megpróbáltatás tüze egy szükséges rossz – már ha szabad így fogalmazni – hiszen ez elengedhetetlen ahhoz, hogy megtisztuljunk és ezzel együtt szorosabb legyen a kapcsolatunk Istennel! Sokszor nehéz, tudom, néha könnyebb lenne feladni és más úton haladni tovább, tudom, viszont egyik út sem tartogat annyi áldást, örömet, mint a próbák útja, mert ennek a végén győzelem van, az összes többi út vége ismeretlen vagy kárhozat.

Ne feledd: küzdelem nélkül nincs győzelem és aki kerüli a küzdelmet, az kerüli a győzelmet is!

Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet