Komoly erőpróba

“Ha gyalogosokkal futva is kifáradsz, hogyan fogsz lovakkal versenyezni? Ha csak békés tájon érzed biztonságban magad, mit fogsz csinálni a Jordán sűrűjében?!”

A 4. emeleten lakunk. Amikor beköltöztünk jó erőben voltam. Pár naponta felszaladtam a lépcsőkön, mert a lift épp nem volt lent, én meg nem akartam megvárni. Mára már ellustultam. A második emelet táján már lassítanom kell, a harmadikon már lihegek, és mire hazaérek, leizzadok, és le kell ülnöm. Régen a lift volt a verseny partnerem, most a lustaságom is elég. 
Te hogy edzel? Mivel erősíted magad?

Nem csak a fizikai erőnlét számít. A Bibliában látunk rengeteg olyan embert, akiknek a fizikai állóképessége nem volt tökéletes, és mégis hadseregekkel szálltak szembe. Gondoljunk Dávidra, aki egy óriást győzött le, de nem bírta el a király páncélját! Gondoljunk illésre, aki bár már nem volt fiatal, a szekér előtt futott a királynőhöz, hogy hírül vigye a pogány papok halálát! Gondoljunk Mózesre, aki nagyapa korban a nép vezetőjeként 40 évig gyalogolt!

A fizikai erőnlét nem minden. Fontos a testet edzeni, de a léleknek is szüksége van rá. Ha csak az izmaink erősek, de a lelkünk gyenge, elbukunk. Jeremiás nem arról beszél, hogy többet kéne futnunk, hanem arról, hogy mennyire bízunk Istenben. Egy olyan ember, aki az árnyékától is megijed, meghal a félelemtől, ha harcba kerül. Egy olyan ember, aki amikor minden rendben van sem képes Istenben bízni, a krízis közepette sem tud rá támaszkodni.

Lehet, hogy fizikailag erős vagy, de a lelkedet sem hanyagolhatod el. Ugyanúgy, ahogy a testednek szüksége van a mozgásra, a lelkednek is szüksége van "gyakorlatokra". Szüksége van Istennel töltött időre, tapasztalatokra, odafigyelésre, törődésre, hogy megerősödjön. Nem mindegy, hogy hogy szállsz szembe a küzdelmeiddel.

Jeremiás azt mondja: edzd a lelked, mert Isten szolgájának erősnek kell lennie!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet