Választhatunk


"Lásd, eléd adtam ma az életet és a jót, de a halált és a rosszat is."

Mózes ötödik könyve 30. fejezet 15. vers


Biztos téged is frusztrálnak azok a helyzetek, amikor nincs választásod. Mintha mostanában egyre több ilyen helyzet lenne, ugye? Itt volt a karantén-helyzet, ami érthető okokból nagyon lekorlátozta a lehetőségeinket. A gazdasági okok miatt többen elvesztették eddigi, biztos munkájukat, másoknak felére csökkent a munkaideje, de így a fizetése is. Amikor szorult helyzetben vagyunk az mindig nehéz. Nagyon rossz, hogy nem választhattunk. Ezek a helyzetek mutatják meg nekünk, milyen nagy dolog is a választás szabadsága.

Amikor választhatunk sem mindig könnyű. Néha látjuk, sejtjük előre, melyik döntés milyen következményekkel jár, de ez sincs mindig így. Az élet tele van bonyolult helyzetekkel, amikor nincs tisztán előttünk az út. Van, hogy szándékkos a ködösítés. Még a mondás szerint is vannak, akik szeretnek a zavarosban halászni és ezért olyan helyzetet teremtenek, ami nekik kedvez. Lehetnek ilyenek a bonyolult jogi nyelven megfogalmazott szerződések is, amiket ritkán ért meg az ember fia. Aztán beleugrunk valamibe és csak későn látjuk, hogy átverés az egész...

Olyan jó, hogy amikor a Bibliáról van szó, mindez másképp van. Isten szereti az egyértelmű dolgokat. "A te szavad legyen igen, igen vagy nem és nem..." Sokan vádolják a Szentírást azzal, hogy bonyolult és nehezen érthető. Pedig legtöbb esetben éppen az ellenkezője az igaz. Isten Igéje a legtöbb esetben egyértelmű és világos és ha nehezebb részekre akadunk is, azokhoz sem kell olyan nagy erőfeszítés, hogy megértsük. Az Ige megmagyarázza mi az igazi értelme, mi a bölcsesség.

Alapszövegünk pontosan ennek az egyértelműségnek a jegyében fogalmaz meg egy lényeges kijelentést: Ha a Biblia elénk tárja a jót és a rosszat, az életet és a halált, akkor adva van mindenki számára a legjobb lehetőség, hogy jó döntéseket hozzunk!

Jó döntés az, ami összhangban van az Úr szavával. Olvasd, hát! Kutasd! Ne sajnáld a megértéséhez szükséges időt és fáradságot! Akkor jő döntéseket hozhatsz, tisztán látsz majd és célba érsz!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet