Elveszett vagy megtartott élet

"Mert aki meg akarja menteni az életét, elveszti azt, aki pedig elveszti az életét énértem, megtalálja azt. Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall? Vagy mit adhat az ember váltságdíjul a lelkéért?"


Az életben legtöbbször nincs lehetőségünk egyszerre kétféleképpen választani: nem mehetünk egyszerre balra és jobbra a kereszteződésben, nem rendelhetünk egyszerre kétféle főételt az étteremben, nem űzhetünk egyszerre kétféle szakmát, nem lehet két társunk, akivel megosztjuk az életünket… Persze gyakran a probléma pont abból adódik, hogy attól függetlenül, hogy tudjuk, hogy lehetetlen, mi mégis megpróbáljuk. Megcsalások, válások, munkanélküliség, közlekedési dugók, túlsúly… csak azért, mert nem tudunk száz százalékosan valami mellett dönteni és mögé állni teljes vállszélességgel.

A tanítványok elhívásának két szava a kereszténység alapgondolatát tükrözi: “kövess engem!” Ez a két szó azonban sokkal több jelentést hordoz, mint csupán a szavak maguk. Jézus követése teljes odaadást igényel. A sűrű, ismeretlen erdőben a túravezetőt követni nem lehet részlegesen. Nem lehet félig, vagy nagyjából járni a kijelölt úton. Nem lehet kis kitérőkkel követni. Ha nem követem a vezetőt, teljesen eltévedek, teljesen mindegy, mennyire kis mértékben értelmeztem szabadon a “követést”.

Jézust követni azt is jelenti, hogy a saját utunkról, — vagy ahogy itt Jézus maga mondja a mai igében: a saját életünkről — le kell mondani. Persze itt nem arról van szó, hogy Jézus valami öngyilkos szektába hív bennünket, koránt sem! Viszont el kell hagyni mindent, ami nem fér bele Jézus követésébe: az önzést és annak minden formáját. Le kell tenni az “én”-t és követni kell Jézust a másokért való élésben. Nem járhatjuk egyszerre a két utat! Nem lehetek egyszerre önző és önfeláldozó. Nem lehetek segítség és teher ugyanazon ember számára. Nem élhetek “Én” (így, nagybetűvel) és Jézus egy szívben — a sajátomban.


De az igazság az, hogy próbálkozni sem érdemes. A mondás szerint a koporsón nincs farzseb, és nem az győz, aki a legtöbb játékszerrel hal meg. Nem számít! Nagyobb házad van? Kit érdekel? Jobb autód? Több pénzed? Megdolgoztál érte? Az igazi érték az, amit továbbadsz, nem az, amit összeharácsolsz. Ha Jézust követed, akkor mindent továbbadsz másoknak - az életeddel kezdve. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia