Tűzön-vízen

Mikor vízen mégy át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok el nem borítnak, ha tűzben jársz, nem égsz meg, és a láng meg nem perzsel téged.

Ézsaiás prófétát a bibliakutatók az Ószövetség evangélistájának nevezik, aki a Messiás eljövetelének, a babiloni fogságban lévők kiszabadításának, a maradék összegyűjtésének és visszatérésének ígéretével vigasztalja a népet. Neve, Jesajahu is annyit jelent: az Örökkévaló segít.

A mai Igénkben olvasott két kép is; ’Vízen átmenni’ és ’tűzben járni’ két bibliai történetet idéz fel, mely Isten szabadítására emlékeztet. A vízen áthaladás az egyiptomi kivonulás, mikor az Úr, „a tengeren utat csinál, és a hatalmas vizeken ösvényt” (16. vers), a tűzben járás pedig Dániel három társának a tüzes kemencéből (Dán. 3.fejezet) való csodálatos kimenekedése.
De mit jelent e két történet emlegetése ma számunkra?

Egyiptom és Babilon az Újszövetségben Sátán munkálkodását, uralmát, a bűnt szimbolizálják, melyből Isten ki akar emelni; „Fussatok ki belőle én népem, hogy ne legyetek részesek az ő bűneiben, és ne kapjatok az ő csapásaiból!” (Jel.18:4)
Hogyan futhatunk ki Babilonból, ha nem ereszt? Ha a bűn zsigerileg belénk égett, ha állandóan visszaesünk, bukdácsolunk? Ha a  ha bűneink skárlátpirosak, hogyan lesznek hófehérek, és ha vérszínűek, mint a karmazsin, hogyan lesznek olyanok, mint a gyapjú? (Ézs.1:18)

A víz és a tűz. A megtisztítás két útja, két módja, mellyel az eszközöket kikóserolták. Meghintették, megmosták, bemerítették, vagy kiégették. Így tisztít meg Isten bennünket is.

Boldogok, akik „megmosták az ő ruháikat, és megfehérítették ruháikat a Bárány vérében.” (Jel.7:14), akik megkeresztelkednek vízzel, kifejezve ország világ előtt, hogy elfogadják és hisznek Jézus bűntörlő helyettes áldozatában.

Boldogok, akik „nem rémülnek meg attól a tűztől, amely próbáltatás végett támad”, akiket „a Krisztus nevéért gyaláznak” (1Pét.4:12-14), akik megkeresztelkednek tűzzel, kifejezve, hogy ezen túl minden szavukkal, cselekedetükkel Jézust akarják és fogják szolgálni.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te mivel dicsekszel?

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Mint a villámlás