Gyönyörködj az Úrban

Gyönyörködj az ÚRban, és megadja szíved kéréseit!

Ok-okozat, vagy oda-vissza ható események?

Egy 2004-ben bemutatott sci-fi tette annak idején igazán népszerűvé azt az elméletet, ami szerint egy pillangó szárnycsapása a világ egyik végén cunamit okoz a világ másik végén. Az elméletet - és a filmet, ami az elméleten alapszik – pillangó hatásnak, vagy pillangó effektusnak hívják. Eszerint minden, még a világ legkisebb eseménye is (mint a pillangó szárnycsapása) hatással van a világ egészére, és messzemenő következményei lehetnek. Legalábbis egy bonyolult fizikai elméletet valahogy így próbálhatunk meg lefordítani a mindennapi életre nézve. És míg a tudományos világban az elmélet bizonyítható és működőképes, addig annak populárisan lefordított változata már annyira nem.

Az életben nagyon ritkán vezethetőek le egyenes vonalban az események: azért volt cunami a világ egyik végén, mert a világ másik végén egy pillangó felszállt a virágról. Nonszensz is volna. Az ember nagyon hamar megtapasztalja, hogy a dolgok nem így mennek, és elég komoly problémát tud okozni, ha leegyszerűsítjük az életet olyan alapszintű dolgokra, mint a fenti példa.

Sokszor inkább kölcsönhatásokról beszélhetünk. Ha egy gyermeket bántalmaznak otthon, és az iskolában ő maga is bántalmazó módon lép fel, a tanárok és a diákok beskatulyázzák a bántalmazó (“rossz gyerek”) kategóriába, ami megerősíti abban a tudatban, hogy az ő természetes működése a bántalmazás. Éppígy a megdicsért gyerek jobban teljesít, amiért dicséretet kap. Oda-vissza.

Az egyik bibliaolvasási alapszabály, hogy nem szabad igeverseket olvasni. Ez különösen igaz a zsoltárok könyvére. (Költeményeket sem kivonatosan olvasunk, hanem egyben, nem?) Ha a mai igénket kiragadjuk a Biblia egészéből, fals képet adhat Istenről. Úgy érezhetjük, hogy a kéréseink teljesítésének feltétele Isten egójának simogatása.

Persze nem így van, hiszen ez is egy oda-vissza ható folyamat: gyönyörködöm az Úrban, aki megadja a szívem kérdéseit, és ezért még jobban gyönyörködöm benne. Így ismerjük meg egymást egyre jobban.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te mivel dicsekszel?

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Mint a villámlás