Az istentisztelet anyagi vonatkozásai

Tiszteld az Urat vagyonodból és egész jövedelmed legjavából, akkor bőségesen megtelnek csűreid, és must árad sajtóidból. 

A mai profitorientált világban nagyon jól hangzik ez az ígéret. Mivel időnként szoktam bizonyos összegeket megtakarítási okokból félretenni, egy kis időt szántam arra, hogy megnézzem milyen befektetési lehetőségek vannak. Engem egyik sem kápráztatott el. Rá kellett jönnöm, hogy a kis megtakarított pénzem befektetéséből nem fog össze jönni, hogy rövid idő alatt meggazdagodjak.

Megvan az a kísértés, hogy úgy kezeljük a Bibliában az anyagi áldásokra vonatkozó ígéreteket mint valami jó befektetési lehetőséget. Lehet azt gondoljuk, hogy ha jó kapcsolatot tartunk fenn Istennel, sőt rendszeresen adakozunk vallásos célokra, ezt Isten számon tartja és a megfelelő időben a megfelelő módon megsokszorozottan visszaadja. Ez így elég jól hangzik és egy igen kedvező befektetési lehetőségnek tűnik. De nem az. Egyesek a tized fizetését is egy ilyen jellegű reklám szöveghez kapcsolják: ha hűségesen megadod Istennek a tizedet akkor Ő majd gazdagon megáld.

Az efféle hozzáállással főleg az a baj, hogy ezeknek az ígéreteknek nem az a lényege, hogy megmutassa nekem önző embernek hogyan húzhatok minél nagyobb hasznot az Istennel való kapcsolatból. Sokkal inkább arról szólnak, hogy Isten szeretne megtanítani, hogy minden áldást Tőle kapunk, és ezeket nem azért kapjuk, hogy teljes mértékben csak magunkra költsük el. Akkor kérünk igazán helyesen áldásokat Istentől, amikor készek vagyunk arra, hogy továbbítsuk azokat másoknak. Csak így válunk alkalmassá arra, hogy Isten még többet adhasson.

Kivánom, hogy tapasztald meg Isten jóságát, adakozó lelkületét és ez késztessen arra, hogy adj az Ő áldásaiból másoknak is.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet