Arányos követelés


"Akinek sokat adtak, attól sokat kívánnak, és akire sokat bíztak, attól többet kérnek számon."


Az élet olyan, mint egy befektetés. Amire több időt, pénzt, energiát költesz, attól többet vársz, mint valami mástól, ami tudod, hogy “olcsó” volt. 

Amikor új háztartási gépet veszel, és direkt nem az olcsót, hanem a jobb nevűt, valamivel drágábbat veszed meg, csalódott leszel, ha heteken belül tönkremegy, vagy a funkciói nem úgy működnek, ahogy azt előre ígérte. Ugyanígy van az életeddel kapcsolatban is. Az iskolától, amit választottál, amibe időt, energiát teszel bele, többet vársz, mint az esti sorozattól, amire csak véletlenül kapcsoltál át a TV-n. A házasságodtól többet vársz, mint a munkahelyi kapcsolataidtól és a gyülekezettől többet, mint a szomszédaidtól. Időt, pénzt, energiát fektetsz be és minőséget vársz cserébe.

Isten pedig ennek a befektetésnek a legmagasabb szintjén működik: ő nem valamibe, hanem valakibe, valakikbe, — beléd, és belém fektetett be. Időt, energiát, pénzt, és ami még annál is fontosabb: életet fektetett belénk. 

Vannak, akikkel kevesebbet tudott foglalkozni. Ezek a személyek nem akartak mélyebb kapcsolatot kialakítani vele, mint csupán jó szomszédi viszonyt, vagy még talán azt sem. Velük kapcsolatban Isten is úgy gondolja, hogy nem vár többet, mint amennyit a kapcsolat megenged.

Ott vannak azonban azok, akiknek a tanítványokkal együtt azt mondta: “mostantól a barátaim vagytok”, mert mindenbe beavattalak benneteket (János evangéliuma 15:15-17). Ettől a kapcsolattól Isten is többet vár, mint az előzőtől. Mert a befektetés csak így térül meg. Amibe több időt és energiát fektetett, akiért az életét adta, és aki ezt pontosan tudja, attól többet vár vissza.

Én nem tudom, hogy te melyik csoportba tartozol, noha van egy sejtésem, lévén, hogy ezt a blogot olvasod. Ha pedig így van, Isten okkal fektetett beléd. Úgy érzi, megéred! Ebben az esetben azonban többet vár tőled, mert többet is kaptál. Ilyen egyszerű a befektetés. Ez viszont nem tőzsde: itt csak jobban járhatsz.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia