Növekedni kegyelemben, ismeretben


„Hanem növekedjetek a kegyelemben és a mi Urunknak és megtartó Jézus Krisztusunknak ismeretében. Néki legyen dicsőség, mind most, mind örökkön-örökké. Ámen.”


Egy gyermek megszületése az egyik legcsodásabb pillanat az életben. Megható látni, ahogy szülei feledve a világrajövetel minden fájdalmát, mily nagy örömmel fogják kezükbe és mily nagy gyengédséggel babusgatják, táplálgatják.

De mivé lesz ez az öröm, ha a gyermek valami oknál fogva megáll a fejlődésben és még tíz évesen sem tud beszélni, vagy önállóan járni, táplálkozni?

Akár magunkat, akár a természetet szemléljük, világos, hogy ami egészséges, ami él, az növekszik. S ugyanez az alapelv igaz a lelki életünkre is.

Fontos és meghatározó pillanat az újjászületés, az alámerítkezés, amikor az ember megízleli az élet Igéjét, amikor elkezdi tanulni, elkezdi forgatni a Szentírást. De, ha tíz év múlva sem képes önállóan olvasni és imádkozni, akkor ott bizony a testihez hasonló fejlődési rendellenességről beszélhetünk.

Azonban a mai Igénk felhívása kapcsán a kérdés: hogyan növekedhetünk?

A növekedés egyik összetevője a táplálék. Mennyei Atyánk a Szentíráson keresztül a legjobb ’kenyeret’ kínálja nekünk, ami mellett persze manapság hatalmas a választék. Így, sokszor mi döntjük el, hogy mit nézünk, mit hallgatunk, mit olvasunk, hogy építő vagy romboló információt szívunk magunkba.

A táplálékon túl aztán ott van a gyakorlás kérdése is. Ahogy a fizikai életben, a táplálék nem cél, hanem eszköz, ahogy az étel által nyert energia segít céljaink elérésében, munkában, sportban, stb. Az Isten kegyelmi ajándékait is azért kapjuk, hogy szolgáljunk velük.

S ahogy a növekedés a megfelelő táplálék bevitele és beépítése nyomán természetes folyamat, úgy a Krisztusban való növekedés is azt jelenti, hogy a szentség látszatának görcsös magunkra erőltetése helyett, egyre inkább elfogadjuk és hagyjuk, hogy ott és akkor használjon bennünket, ahol, és amikor akar. Tudva, hogy „hogy aki elkezdette bennetek a jó dolgot, elvégezi a Krisztus Jézusnak napjáig” (Fil.1:6)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia