Isten beszéde


„Igéd kijelentése világosságot gyújt, értelmessé teszi az együgyűt.”


A Biblia megannyi része foglalkozik kijelentésekkel, ám ezeket nem olyan egyszerű megérteni. A laikus bibliaolvasó embertől  a teológusig mindannyian kíváncsiak arra, hogy egyes szavak, mondatok milyen jelentőséggel vagy jelentéssel bírnak. Isten soha semmit nem mondott „csak úgy” és ezzel a legtöbb ember, aki elegendő időt tölt a Biblia tanulmányázásával tisztában is van.  Két formájában ismerhetjük  a kijelentéseket.


Az első, amikor isteni megvilágításban találkozunk új vagy eljövendő dolgokkal, amelyek a jövőt érintik. Ezeket próféciáknak hívjuk. Gyakran lobbantják lángra  az embereket, hiszen ezek nagy többsége a világ végéről vagyis Krisztus második eljöveteléről szólnak. Ilyen próféciákat tartalmaz Dániel könyve vagy a Jelenések könyve, de tulajdonképpen a Biblia teljes terjedelmében fellelhetők bizonyos kijelentések, vagyis próféciák. Tehát ezek leginkább a jövőre vonatkoznak.


A második formája a kijelentéseknek talán sokkal közelebb állhat hozzánk. Nem mintha a próféciáknak nem képeznénk mi emberek is szerves részét, de ez a formája kicsit mégis más. Ugyanis itt nem egy globális kijelentésről vagy történésről van szó, hanem leginkább a saját életünk közelmúlt vagy jelenbeli  történéseinek megértéséhez kapunk ún. megoldó kulcsot.


Az első lépés, amely szükséges ahhoz, hogy a kijelentést megértsük az az, hogy felismerjük a bűnt. A bűn hasonló egy sötét színű kendőhöz, amely takar, homályosít vagy alkalmanként torzít, mivel pedig a bűn bennünk van, sok dologban még homályosan látunk (1Korinthus 13:12). A megvilágosodás egyik lépése tehát az, hogy megértsük ezt és minden esetben hagyatkozzunk Istenre, aki mindig annyit értet és mutat meg nekünk, amennyire fel vagyunk készülve.


 A második lépés, hogy adjunk esélyt Istennek, hogy egyáltalán szólni tudjon hozzánk. Ő nem ront be a szobába és kezd el csevegni velünk, vagy hív fel telefonon, ír egy sms-t vagy e-mail-t. A Biblia az az eszköz, amelyen keresztül Ő kommunikál velünk és a feltett kérdéseinkre választ nyújt.


A harmadik lépés a kijelentések megértésében az, hogy ne akarjunk mindent egyszerre megérteni. Istennél jobban még mi sem ismerjük magunkat. Ő az egyetlen, aki pontosan tudja, hogy életünk kérdéseit, gondjait hogyan és miként kívánja a tudtunkra adni.


A Biblia különböző szakaszokban, más-más élethelyzetekben mutatja meg, hogy mik azok a válaszok, amelyekre várunk. Sokszor hihetetlen, hogy mennyire jól tud időzíteni egy-egy gondolatot.


Egészen addig, amíg nem élünk meg bizonyos helyzeteket, vannak olyan részei a Bibliának, amelyek abban a pillanatban nem közvetítenek közvetlen üzenetet. Megfogalmaznak gondolatokat, jó tanácsokat, de egy kilátástalan helyzetben lévő embernek az Énekek Éneke egyik szerelmes szakasza nem fog annyit mondani, mint Mózes ötödik könyvének 31. fejezetének 6.verse, ahol Isten biztosítja afelől, hogy mellette halad az úton.


Ahogy Istennel kapcsolatban nincsenek véletlenek, így a kijelentések megértése sem csupán véletlen üzenetek nekünk embereknek. Istennek az a célja, hogy megmutassa csodáit. Azt gondolhatnánk, hogy csak Mózes, Dávid vagy Máté idejében történtek csodák. Nos, Isten pont ezeket cáfolja meg akkor, amikor felnyitja a szemünk és megvilágosítja elménk egy-egy kijelentés kapcsán. Ezért fontos az, hogy kivárjuk a megfelelő időt és minden egyes nap megadjuk a lehetőséget Istennek, hogy kinyilvánítsa csodáit, akaratát és vezetését életünkre nézve.


Áldott napot!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia