Ne félj!


„Ne félj tőlük, mert én veled leszek, és megmentelek! – így szól az Úr.”



Olyan csodálatos ez a mondat, hogy lényegében nem is szorul magyarázatra. Azonban mégis szeretnék megosztani néhány gondolatot ezzel a csodálatos ígérettel kapcsolatban.

Van-e bármi, amitől most félsz? Van-e olyan kérdés, amit bárhogyan is válaszolsz meg, félsz, hogy milyen reakciót eredményez? Van-e olyan helyzet jelenleg az életedben, ami nyugtalanít, ami miatt nem tudsz éjjel aludni, mert a félelem nem engedi a lelked pihenni? Ha van ilyen, akkor Isten most neked üzen! 

Neked, aki fél az élet nehézségei közepette. Neked, aki sok mindent átéltél már és azt érzed, hogy több terhet nem tudsz elhordozni. Neked, aki éjjelente álmatlanul forgolódsz és felteszed a kérdést magadnak is és Istennek is, hogy miért. Neked, aki új helyzet előtt állsz és bizonytalan vagy, hogy minden rendben lesz-e. Neked szól az, hogy „Ne félj tőlük!”. Isten veled van! A Bibliában rengetegszer elmondja Isten ezt a két szót: Ne félj! 

Egyes források szerint összesen 365x fordul elő, néhányan ezt cáfolják. Azt gondolom, hogy a hangsúly nem is azon van, hogy hányszor, hiszen ha csak egyszer fordulna elő, annak is óriási súlya lenne, mert maga Isten szólít fel arra, hogy ne féljünk, mert Ő velünk van és megment. Előfordul, hogy annyira rettegünk egy-egy helyzettől, hogy szükségünk van többször is arra, hogy megnyugtassanak, mint a gyermeknek, aki az éjszaka közepén rosszat álmodik és szüksége van arra, hogy édesanyja, ha kell többször is, emlékeztesse arra, hogy ez csak egy rossz álom volt és köze sincs a valósághoz. 

Éppen ezért Isten is többször bátorít bennünket. Kicsivel odébb, de még Jeremiás könyvénél maradva, ezt mondja: „Bevehetetlen ércfallá teszlek ezzel a néppel szemben. Harcolni fognak ellened, de nem bírnak veled, mert én veled leszek: megszabadítalak és megmentelek – így szól az Úr.” (15:20) Ezen felül az Újszövetségben sem hagy bennünket bátorítás nélkül. Az Apostolok Cselekedeteiben is felszólít: „Az Úr egy éjjel látomásban ezt mondta Pálnak: Ne félj, hanem szólj, és ne hallgass.” (ApCsel 18:9)

Különböző szituációk, különböző kérdések és más-más félelmek, egy viszont közös: Isten velünk van!

Először azt mondja Isten, hogy bármi is az, amitől jelenleg félsz, ne tedd, mert Ő megment. Másodszor arról biztosít, hogy bevehetetlen ércfallá tesz téged, olyan erősen véd, hogy semmi bántódásod nem esik, még akkor sem, amikor harcolni fognak ellened. Harmadszor pedig felszólít, hogy a félelem ne akadályozzon abban, hogy beszélj. Beszélj Róla, a csodáiról, az ígéreteiről, a szabadításáról és a szeretetéről.

Ne félj!

Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet