Ne állíts valótlant!


"Ne tanúskodj hamisan felebarátod ellen!"

2016 év szava az Oxford szótár szerint a “post-truth”, vagyis a poszt-igazság lett. A magyarázatuk szerint a poszt-igazság “olyan helyzetet leíró jelző, mikor a tárgyilagos tények kevésbé hatnak a közvéleményre, mint az érzelmeken, személyes hiten alapuló érvek.” Magyarra lefordítva tehát ez azt jelenti, hogy az ember ma, a 21. században sokkal inkább dönt érzelmi alapon, és mérlegel a vonzalmának megfelelően, mint tényekre alapozva. Valójában mindenki azt hisz el, amit akar, és ami kényelmes. A kedvenc focicsapatunk akkor is a legjobb focicsapat a világon, ha évek óta egyetlen meccset se nyertek meg. Post-truth. Túl vagyunk az igazságon. (De hozhatnék ennél drasztikusabb példákat is.)

Ábrahám is a post-truth korában élt, noha még jóval azelőtt, hogy ez a kifejezés létezett volna. Legalábbis ő úgy gondolta, akkor él. A Biblia leírása szerint két alkalommal is, a jobb élet reményében azt kérte a feleségétől, hogy hazudja azt, hogy valójában a húga. (Mózes első könyve 12:12-13, 20; 20) Persze, mondhatnánk, nem hazudott olyan nagyot, hiszen Sára tényleg a húga volt, hiszen féltestvérek voltak. (Mózes első könyve 20:12) Végül is akkor Ábrahám nem is hazudott, maximum kicsit kiszínezte a valóságot. Poszt-igazság.

Kicsit olyan, mint amit a kígyó mondott az első emberpárnak: “olyanok lesztek, mint Isten” és “nem haltok meg” mind igazak bizonyos szempontból, de itt van a kutya elásva. A hazugság sokkal hihetőbb, ha van benne valamennyi igazság.

És nehogy azt gondoljuk, hogy mi mentesek vagyunk a hazugságtól. Nem az a kérdés, hogy szoktunk-e hazudni, hanem inkább az, hogy mikor, miről, és főként hogy kinek. A hazugság olyan, mint az összekötős játék: bal oldalon azokat találod egy oszlopban, akikről hazudni szoktunk, jobb oldalon pedig azokat, akiknek hazudni szoktunk. A kérdés, hogy a kilenc lehetőségből mennyi volt meg már a héten? Sőt, akár már ma is! (Ha azt mondod, hogy te nem szoktál hazudni, gratulálok, máris kihúzhatsz egyet a listáról, hiszen hazudtál magadról önmagadnak.)


Kiről és kinek szoktunk hazudni? Kösd össze!

Magunkról                                        Magunknak
Embertársainkról                     Embertársainknak
Istenről                                               Istennek

Már több, mint egy hete a tízparancsolatról olvasunk, és egyre nyilvánvalóbb, hogy sajnos ez az egész olyan, mint a bingó: az életünkkel mind-mind pipálgatjuk a listát. Mi az, ami már megvolt, mi az, ami még előttünk van? De az egészben a fantasztikus dolog, hogy Isten nem ítél el bennünket azért, mert a lista csak nő és nő. Ábrahámot se ítélte el, sőt, a Zsidókhoz írt levél 11. fejezetében úgy olvasunk Ábrahámról, mint aki hűséges ember volt, aki kitartóan hitt. (A zsidókhoz írt levél 11:8-10) Róla se az maradt meg legjobban, hogy hazudott. Rólad se az fog. 

De azért próbálj meg a héten a lehető legkevesebbet hazudni! Én is ezt fogom tenni! 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia