Kísértés vagy próba - avagy, hogyan lehet ennek örülni?


Úgy tanultam, hogy a kísértésnek ellent kell állni, a próbában meg megállni. Mai igénk is erre bátorít.
„Teljes örömnek tartsátok testvéreim, amikor különféle kísértésekbe estek, tudva, hogy a hitetek próbája állhatatosságot eredményez.” 
Jakab 1:2-3.
Az itt levő görög szó jelentése: próbatétel, kísértés.
A Békés Dalos fordításban így olvasható a 2. vers: 
Nagy örömnek tartsátok, testvéreim, ha különféle megpróbáltatás ér.

Hogyan lehet örülni a próbáknak? Lássuk ezzel kapcsolatban Ellen G. White magyarázatát:

"Krisztus leghőbb vágya, hogy örökségét kiszabadítsa Sátán hatalmából. Mielőtt azonban külsőleg megszabadulhatnánk tőle, belső életünknek kell szabaddá válnia. Az Úr azért enged meg próbákat, hogy megtisztuljunk a földiességünktől, önzésünktől, jellemünk durva, Krisztustól idegen vonásaitól. Isten hagyja, hogy a szenvedés áradata elborítsa lelkünket, hogy megismerjük őt, és Jézus Krisztust, akit elküldött, hogy szívünk mélyéből vágyakozzunk megtisztulni minden szennytől, és a próbából tisztábban, szentebben és boldogabban kerüljünk ki. Soha nem kell attól félnünk, hogy az Úr figyelmen kívül hagyja népe imáját. Az a veszély azonban fennáll, hogy a kísértésekben és próbákban elcsüggedve felhagyunk az imádkozással." (Krisztus Példázatai, A hamis bíró és az özvegyasszony c. fejezetből)

Tehát Isten néha próbákat enged életünkbe, hogy lecsiszolja önzésünket, jellemünk durva, Krisztustól idegen vonásait, hogy azután örömmel állhassunk majd előtte.
Kicsit hasonlít ez ahhoz, amikor az ezüstöt a tűzben izzítják, amíg minden salak kiég belőle. Fájdalmas a folyamat, de örömteli a végeredmény. Ezt szeretné látni a mi életünkben is a mi mennyei Atyánk. Ne bánkódjunk, mert a próbák tüzében, Ő is mindig velünk van.

Páskulyné Kovács Erzsébet gyönyörű versében ezt olvashatjuk
S akik nem tagadnak, hisznek,
de küzdeni kevés a hit,
Atyám! A próbák rostájába
tégy bele mindig engem is.

Egy kevés időre még Atyám,
hogy közülük el egy se vesszen!
Mert ahogy Te szerettél engem
Én őket éppen úgy szeretem.

(Könyörgök most még utoljára)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet