Az erő, ami nem tettekben van.


„Jézus rájuk tekintett, és ezt mondta nekik: Embereknek ez lehetetlen, de Istennek minden lehetséges.”

Máté evangéliuma 19.fejezet 26.vers

Mindig hittem a szavak erejében. Kiskoromtól kezdve, amikor nagypapám oly’ nagy átéléssel adta elő a bibliai történeteket, egészen addig, hogy már én mesélem el ugyanazokat a történeteket a gyerekeknek, végig kísért a gondolat, hogy a szavak, amelyeket kimondunk hatalommal bírnak. Nem véletlen, hogy a múlt és a jelen nagy alakjai, hadvezérek és vezetők sokszor nem az erővel győzték meg a népet, hanem egy-egy jól előadott szónoklattal. Szavainkkal annyi mindent elérhetünk. Bátoríthatunk, erőt adhatunk, kifejezhetjük együttérzésünk, elmondhatjuk szeretetünk és vigasztalhatunk is. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni a másik oldalról sem, ami valljuk be szinte mindig erősebben hat, mint az imént felsoroltak. Ugyanis szavainkkal nem csak a pozitív dolgokat erősíthetjük, hanem rombolhatunk, bánthatunk, olykor sebeket okozhatunk. Nem tudom, hogy ez miért van így, de véleményem szerint utóbbiak mindig nagyobb hatást érnek el, mint az előbbiek és a bántó, romboló szavak sokkal inkább megragadnak tudatunkban, mint a megértő, támogató és szeretetteljes szavak. Mondok egy egyszerű példát: lehet, hogy 10 emberből 8 megdicséri az alakod, a ruhád vagy épp elismerő szavakkal illet a munkáddal kapcsolatban, azonban az a maradék 2, aki megjegyzést tesz arra, hogy lehetnél vékonyabb, öltözködhetnél más stílusban vagy dolgozhatnál keményebben akár az egész napodra rányomhatja a bélyeget. Természetesen nem arra akarok utalni, hogy mindenkinek tetszenünk kell, hiszen olyan úgy sem lesz. Inkább arra szeretnék rávilágítani, hogy hiába van többségben a pozitív, a negatív nagyobb hatást fog gyakorolni és elnyom minden mást.

Jézus egy roppant egyszerű mondattal zárja a kérdések tömegét, amelyek nagy része arra volt kiélezve, hogy bizonyos dolgoknak mennyi esélye van. Nem kezdett magyarázkodásokba, nem példálózott és nem állt elő igen-nem-lehet-talán történetekkel. Egész egyszerűen rávilágított az egyetlen fontos dologra, amely nekünk is irányadó kellene legyen: Istennél semmi sem lehetetlen.

Ne arra helyezzük a hangsúlyt, hogy emberek a családban, a munkahelyen, a baráti közegben vagy épp a kisboltban mennyi esélyt tulajdonítanak dolgoknak, hogy mit mondanak vagy tesznek. Helyezzük a hangsúlyt arra, amit Jézus mondott, mert Ő is pontosan tudta, hogy a szavainknak ereje van és ha már beszélünk és esélyt kaptunk arra, hogy a gondolatainkat megosszuk, akkor tegyük ezt annak a tudatában, hogy a kimondott szavak hatalommal bírnak és ez a hatalom és erő ne bántó vagy csüggesztő legyen, hanem bátorító, erőt adó és szeretettel teljes.

Áldott napot!

 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia