Igen vagy nem?

„Ellenben a ti beszédetekben az igen legyen igen, a nem pedig nem, ami pedig túlmegy ezen, az a gonosztól van.”
Máté evangéliuma 5:37

Most nem a magyarázkodás ideje van itt. Ha megtetted, vállald érte a felelősséget, mondj igent vagy nemet, de ne kertelj, ne próbáld tisztára mosni magad. Most ne térj el a tárgytól, csak felelj nyíltan és egyenesen. Igen vagy nem? 

Ne legyen olyan, hogy igen, de... És az ellentéte se. Ha kimondtad, legyen szavad megbízható, ha pedig rájössz, hogy tévedtél, merd emeld fővel beismerni, nem te vagy az egyetlen ember, aki hibázott. 

Annyiszor hoztad már le szavaiddal a csillagokat is az égből, annyiszor jártad meg egy-egy mondatodban a Makó és Jeruzsálem közötti távot. Most legyél végre egyszerű, átlátható, követhető. Most lehessen tudni, mi is igazán a véleményed, és kérlek, nagyon kérlek, ne prédikálj! Igen vagy nem? 

Csak ezt az egyet kérdezi és kéri tőled ma reggel Isten is: Velem tartasz? Igen vagy nem? Nem kellenek a kifogások, hogy nyakadon a vizsgaidőszak, a gyerekek és a munka. Nem kellenek a magyarázatok, hogy te tulajdonképpen Őt választanád, de a családod és a barátaid... Nem kellenek a barokkos körmondatok, Zrínyi Szigeti veszedelme vagy Homérosz Odüsszeiája. Csak egy szó: igen vagy nem. És legyen minden az, amit kimondtál. 

Hát dönts jól, dönts őszintén ma és minden nap. Válaszolj egy szóban Istennek, és élj döntésedhez méltóan. És amennyire lehet, vidd tovább ezt az egyszerű egyenességet a mindennapokba, legyen az igen igen. A nem pedig nem. Csak ennyi az egész. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia