Mózes Isten színe előtt


„Az Úr pedig beszéle Mózessel színről színre, amint szokott ember szólani barátjával; és mikor Mózes a táborba visszatére, az ő szolgája az ifjú Józsué, Núnnak fia, nem távozék el a sátorból.”

Tudom, gyermeteg a kérdés, de mégis, milyen hangja, milyen hangszíne lehet az Úrnak? Öblös mély, mennydörgésszerű basszus, vagy halk szelíd, de határozott bariton, vagy tán magasabb szoprán? Egyáltalán férfi vagy női hang?

Ezt bizony, csak Mózes és még néhány hozzá hasonló ’kiváltságos’, mint Ádám és Éva, Ábrahám, Péter, Jakab, János… tudná megválaszolni, azok, akik nemcsak belsőleg, átvitt értelemben, nemcsak álomban, vagy látomásban, hanem fizikai érzékszervükkel is hallhatták az Örökkévaló Isten hangját.

Vagy ha visszamehetnénk kétezer évet és hallhatnánk, ahogy Jézus szól ’Kelj fel’, ’Jöjj ki’ és hangjára talpra ugranak a bénák, és feltámad Tábitha és Lázár, ahogy tanít a hegyen, a zsinagógákban, ahogy kiált és lecsendesedik a tenger, ahogy imádkozik a Getsemáné kertben, ahogy az utolsó ’Elvégeztetett’ szót kiejti elhaló hangon a kereszten…

És mennyire változhatott meg a hangja a feltámadás után, mikor Máriával beszél a kertben, vagy az Emmausziakkal több kilométeren keresztül hazáig, vagy mikor Saultól kérdi „Miért kergetsz engem?”

S, azóta nagy csend. Az Isten megnémult. Vagy mi süketültünk meg? Lehet, hogy ma is szól, csak akkora zajt csapunk magunk körül, hogy nem halljuk, netán sokszor készakarva nem is akarjuk meghallani, hogy beszél hozzánk?

Vajon csak a Mózesek, a Dánielek, a Péterek, a Jánosok kerülhetnek annyira közel az Istenhez, hogy beszélhessenek Vele, mint „ahogy ember beszél barátjával” és hallhassák az Ő hangját?

De pszt! Csend!

„Akinek van füle hallja…”

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet