Isten gondolatai


„Mert ki értette meg az Úr szándékát, hogy őt kioktathatná? Bennünk pedig Krisztus értelme van.”




Minden korban volt egy olyan gondolati kör, amely abban csúcsosodott ki, hogy az emberiség elérte a tudás tetőfokát. Aztán jött egy ember, egy csapat vagy egy ország, aki ezt megcáfolta és olyan dolgokkal, meglátásokkal, tanokkal rukkolt  elő, amely a nagyobb tudást  biztosította. A tudás hatalom! – szokták mondani, de vajon melyik tudás? Hatalom-e egy olyan bölcsesség, amely emberi számításokon alapszik és lényege folyamatosan változik? Van-e annak a tudásnak hatalma, amely ma erőnek bizonyul, de holnap már gyengeség, mert jött valami új? Az ember napról-napra fejlődik, azonban egy valami nem mindegy: mi/ Ki által fejlődik!


A Teremtés könyvében azt  olvashatjuk, hogy Isten a saját képmására teremtette az embert. Micsoda kiváltság! Gondoljunk bele…a saját képmására. Isten képmására. Mi emberek egy olyan Isten hasonlóságai vagyunk, aki Teremtő, Alkotó, Fenntartó, Megváltó. Akinek hatalma, bölcsessége korlátlan. Akinek szeretete irántunk meg nem szűnő. Ám, amennyire pompás gondolat ez, olyannyira veszélyes is. Ne tévesszen meg senkit az, hogy az Ő képmására lettünk teremtve és ezzel egyidejűleg olyanok lennénk, mint Ő.  Istenhez senki és semmi nem fogható. Külsőleg és értelmi adottságok szempontjából minden bizonnyal az Ő képmásai vagyunk, de bölcsességünk  közel sem éri fel az Övét. Épp emiatt  olyan fontos, hogy értelmünket, tudásunkat, bölcsességünket Tőle kérjük.


Jelenleg a világ egy olyan krízis helyzetbe került, amelyet úgy tűnhet lehetetlenség megállítani. Tudósok, orvosok sokasága keresi, kutatja a választ, hogy hogyan lehetne megszüntetni a bajt vagy enyhíteni a krízist. Eredményességük elenyésző, hiszen emberek ezrei halnak meg naponta és emberek százai várják a diagnózist.


Egy olyan drámai helyzetben, mint amiben most élünk Isten üzenete Jeremiás prófétán keresztül aktuálisabb lehet, mint valaha: „Mert csak én tudom, mi a tervem veletek – így szól az ÚR –: jólétet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok.” (Jeremiás 29:11).  


Kételkedhetünk benne. Háborgó gondolataink is lehetnek.” Mi lenne ebben a jó, a reményteljes?!”- tehetjük fel jogosan a kérdést.  Hogy mi lesz ennek a helyzetnek a végkimenetele sajnos nem tudom. Abban sem vagyok biztos, hogy megússzuk nagyobb károk nélkül. Egy valamit viszont biztosan tudok: Isten tudja, hogy miért történik!


Ha valamire jó ez a helyzet akkor az az, hogy megtanulok Istenben bízni! Újra. Tanuljunk együtt és engedjük át az aggodalmainkat, a félelmeinket, a kétségeinket. Minden negatív érzés egy olyan hatalomtól származik, ami mindent szeretne, csak azt nem, hogy Istenre hagyatkozzunk. Vegyük fel a kesztyűt és menjünk ellene. Engedjük el a saját akaratunkból való tenni akarást. Vigyázzunk és adjuk át Istennek az életünk. Bízzunk Benne. Reményteljes jövőt szán nekünk!


Áldott napot!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet