Kellemes beszéd


A ti beszédetek mindenkor kellemetes legyen, sóval fűszerezett; hogy tudjátok, hogy mimódon kell néktek kinek-kinek megfelelnetek.

Beszélni mindenki tud. Vagy mégsem? És e mégsem alatt, most nem a logopédiai, vagy a retorikai hiányosságokra, gondolok, hanem annak tudományára, hogy mit, mikor, hogyan és kinek mondjon az ember.

Mert bizonyára, sokan estünk/esünk abba a hibába, hogy Jézus missziós parancsa értelmében mindenkinek a torkán az első találkozáskor, azonnal le akartuk nyomni a ’jelenvaló igazságot’, a hitelveinket, az eszkatalógikus próféciák hermeneutikáját, stb. (mintha egy egynapos csecsemőnek krumplistésztát és kovászos uborkát adnánk enni, eszi, nem eszi, nem kap mást alapon)

S hogy nem értik? Hogy nekik más problémáik vannak? Hogy annak a gyereknek még foga sincs? Az nem érdekes, mi elmondtuk, amit szerintünk tudniuk kell és kész.

Persze, innen könnyű átesni a ló másik felére, amikor még ha rákérdeznek, akkor sem áruljuk el, hogy hiszünk Istenben, hogy mit olvastunk a Bibliában. Csak játsszuk a néma, névtelen samaritánust.

S mit jelent tudni, hogy miként, hol, kinek és mit szóljunk? Hadd hozzak egy példát ma reggel az Ószövetségből:

„őrállóul adtalak én téged… intsd meg őket az én nevemben…, ha meg nem inted…, vérét a te kezedből kívánom.” (Ez.3:17-18) sokszor mondogatjuk egymásnak, vagy magunkban, így hiányosan és ezzel eltorzítva Ezékiel könyvének sorait.

Pedig a lényeg, az őrállói megbízás helyes értelmezése, ami nem más, mint teljes mértékben az Istenre figyelni. „Ha szót hallasz számból”, nem előbb, nem később, nem kedved szerint lövöldözni boldog boldogtalanra az őrtoronyból, hanem akkor és annak szólni, amikor én mondom.

Ez visszhangzik akkor is, mikor Ezékiel e látomás után, magához tér, és azt mondja neki az Úr: „Nyelvedet pedig én ragasztom ínyedhez, és néma leszel, hogy ne légy közöttük feddőző férfiú, mert ők pártos ház. Mikor pedig szólok veled, megnyitom a te szádat, és mondjad nékik: Így szól az Úr Isten;” (Ez.3:26-27)
Így, kellett Istenre hagyatkozva Ezékielnek, és kéne ma nekünk is megtanulni, hogy mikor szóljunk szavakkal, mikor tettekkel és mikor a kettővel együtt.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet