Útbaigazítás

Jóval elmúlt éjfél. Párod a volánnál. Mindenáron el akarjátok érni úti célotokat. Néha megbicsaklik a feje. Erőt vesz rajta a fáradtság, az álom. Te hol beszélsz hozzá, hol megszorítod a kezét, bekapcsolod a rádiót, vagy épp elkiáltod magad: Ébresztő!!!
Ha igazán szereted őt, ha fontos neked, ha nem vagy közömbös iránta, akkor bizony néha szükség van helyreigazításra, bátorításra, ébresztésre!
Apropó: helyreigazítás. Itt ugyanaz a szó szerepel, mint amikor a kificamodott vállat egy hirtelen rántással helyre teszik. Fájdalmas, de elengedhetetlenül fontos. A Galatákhoz írt levél 6. rész 1. versében ezt olvassuk: 
„Testvéreim, még ha erőt vesz is az emberen valami bűn, ti, lelkiek igazítsátok útba az olyat szelíd lélekkel, ügyelve arra, hogy te magad is kísértésbe ne ess.”

Nem könnyű feladat az olyan embert útbaigazítani, aki meg van győződve arról, hogy jó úton halad – mert nem vette észre, hogy Sátán elfordította az útjelző táblát.
Ilyenkor könnyen fel lehet paprikázódni. Te – mint lelki ember – tudod, melyik a helyes út, szeretnéd vissza-, illetve ráterelni, mivel látod, hogy eltévedt. De ő ma
gabiztosan megy előre – a halálba. Hát, hogy ezt megakadályozd, bizony néha nehezebb, mint egy kificamodott vállat helyretenni. Csak együttérző, kitartó, szelíd, határozott – igazi krisztusi lelkülettel lehetséges. Nem elkeseredve akkor sem, ha szabad akaratából inkább a rossz utat választja.
Vigyázz, nehogy te magad is kísértésbe ess!
-          A helyette döntés, helyette cselekvés csapdájába
-          Az erőszakos, ellentmondást nem tűrés kísértésébe
-          A haragos szavak kimondásának kísértésébe
-          A magadat jobbnak, többnek tartás kísértésébe
-          A másik lenézésébe, „lesajnálásának” kísértésébe
Összegezve: Ha lelki beállítottságú ember vagy, legyen rád jellemző a szelíd határozottság lelkülete!

Kérd! Meglásd, megkapod!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia