szombat, június 12, 2010

Győzedelmes igazság

„Ne félj, mert én veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok Istened! Megerősítlek, meg is segítlek, sőt győzelmes jobbommal támogatlak.”
Ézsaiás 41,10

Amikor kisfiú voltam, nagyon szerettem a kalandos történeteket elolvasni és eljátszani. Az indiántörténetekben mindig indián voltam, sohasem cowboy. Legfeljebb Old Satterhand, az apacsok barátja. Amikor az „Egri csillagok” volt a kötelező olvasmány – amit kétszer is elolvastam egymás után –, akkor Bornemissza Gergely voltam vagy Dobó István. Sohasem akartam török lenni. Még akkor sem, ha a játékban hol a cowboyok nyertek, hol a törökök, mert a napraforgó-góréval vívott csatákban bizony meghalt Winnetou is, meg ott maradt Török Bálint is. De nem számított, csak az igaz oldalon legyek. Mert végül, akármi is legyen közben – mégha az erősebb, az osztály legerősebbje vezesse is az ellenséges sereget, mindig győz az igazság. A Biblia is egy ilyen egyszerű küzdelmet tár elénk. Csak két oldal van, amit választhatunk, és végül Isten győzni fog, itt a mi világunkban is. Hogy miért? Mert Ő áll az igazság oldalán, mert Ő nem hagyja a bűnösöket büntetlenül, mert végül minden ellenségünket – pokol, halál, ördög , mindenféle igazságtalanság, ami ért minket–, megsemmisít. Az Írás szerint Krisztus a győzedelmes király, akinek lába alá vet minden ellenséget az Atya, mert Jézus győzött a kereszten. Ez az igazán izgalmas ebben a történetben. Ő úgy győzött, hogy sokáig sokan, még az apostolok is, súlyos vereségnek érezték a történteket, egészen addig, míg meg nem látták a feltámadott Urat. Így van ez az életünkben is. Sokszor, amikor Isten oldalát választjuk, úgy tűnik, mintha veszítenénk. Mintha többen lennének a „cowboyok” meg a „törökök”. De ne féljünk, ne csüggedjünk, mert a mi Istenünk győzedelmes jobbja velünk van! Az Igazság győzni fog!

Restás László

péntek, június 11, 2010Isten fiai

„Nézzétek, mekkora szeretettel van irántunk az Atya; Isten gyermekeinek hívnak minket, és azok is vagyunk. Azért nem ismer minket a világ, mert Őt sem ismeri”
János apostol első levele 3:1.

Gyerekkoromban hallottam édesapámtól ezt a történetet.Lacika a barátaival játszott az udvaron. Egyszer csak valahogy berepült a labda az udvaron álló gémeskútba. A gyerekek körbeállták a kút káváját, és szomorúan vették tudomásul, hogy a labda a mélyben van. Ekkor Lacika édesapja megkérdezte fiát, hogy szeretné-e, ha a labda „feljönne” a vízből? Hát persze! Apuka beültette kisfiát a vödörbe és szép lassan leengedte a mélységbe. Ott megfogta a labdát, aztán apukája óvatosan felhúzta mindkettőjüket.
A gyerekek körbeállták a kis hőst:
- Nem féltél ott lent a sötétben?
- Miért féltem volna – jött a válasz – hisz apukám tartotta a vödröt!
A kisfiú ismerte édesapját és minden további nélkül rá merte bízni magát. Tudta, hogy szereti. Tudta, hogy ő a gyermeke. Ehhez nem fért kétség!

Te mennyire ismered Édesatyádat? Rá mered bízni magad teljesen? Vagy azért biztos, ami biztos bebiztosítod magad, hátha véletlenül elszakad az a kötél?
Bízd rá magad ma nyugodtan! Sehol máshol nem lehetne nagyobb biztonságban életed, mint Nála!

Isten tenyerén

Életem ott van Isten tenyerén, azért nem félek én.

Bármi fáj nekem: mosolyog a szemem.

Száz jajszó között is bízom vakon, hitem fel nem adom!

Rám törhet vadul ezer baj, veszély: Isten így szól: ne félj!

Miért is, mitől is félhetnék én, az Isten tenyerén?!csütörtök, június 10, 2010

Hála legyen
"Hálával áldozzál az Istennek, és teljesítsd a felségesnek tett fogadásidat"
Zsoltár 50:14

Téged Isten dicsérlek
és hálát adok mindenért.

Hogy megvolt mindig a mindennapim
és nem gyűjtöttem másnapra valót,
hála legyen.

Hogy mindig jutott két garasom adni,
és magamnak nem kellett kéregetnem,
hála legyen.

Hogy értenem adatott másokat,
és nem kellett sírnom, hogy megértsenek,
hála legyen.

Hogy a sírókkal sírni jól esett,
és nem nevettem minden nevetővel,
hála legyen.

Hogy megmutattál mindent, ami szép
és megmutattál mindent, ami rút,
hála legyen.

Hogy boldoggá tett minden, ami szép
és ami rút, nem tett boldogtalanná,
hála legyen.

Hogy sohasem féltem a szeretettől
és szerethettem, akik nem szerettek,
hála legyen.

Hogy akik szerettek, szépen szerettek,
és hogy nem kellett nem szépen szeretnem,
hála legyen.

Hogy amim nem volt, nem kívántam,
és sohasem volt elég, aki voltam,
hála legyen.

Hogy ember lehettem akkor is,
mikor az emberek nem akartak emberek lenni,
hála legyen.

Hogy megtarthattam a hitet,
és megfuthattam a kicsik futását,
és futva futhatok az Érkező elé,
s tán nem kell a városba mennem
a lámpásomba olajért,
hála legyen!

Hogy tegnap azt mondhattam: úgy legyen!
és ma is kiálthatom: úgy legyen!
és holnap és holnapután és azután is
akarom énekelni: úgy legyen! –
hála legyen, Uram!
hála legyen!
(Forrás: Sík Sándor:Te Deum)

szerda, június 09, 2010

Jót akar az Úr

„Mert én tudom az én gondolatimat, a melyeket én felőletek gondolok, azt mondja az Úr; békességnek és nem háborúságnak gondolata, hogy kívánatos véget adjak néktek.”
(Jeremiás könyve 29. fejezet 11. vers)
Jeremiás, eme sorai a babiloni fogságra kínálnak vigasztalást, ígéretet, mely szerint Isten hazahozza a hűségeseket, akik kitartanak és ott a távoli idegenben sem tagadják meg Őt.

Elképzelhetjük, mikor Jeremiás ezeket a szavakat tolmácsolta, mennyien mondhatták: Jót akar az Úr? De akkor miért engeded meg, hogy elhurcoljanak minket, hogy megöljék gyermekeinket, hogy szenvedjünk?

Akárcsak ma, mikor nemrég egy ismerőssel beszélgettem arról, hogy milyen csodálatos az, ahogy az Örökkévaló megteremtett bennünket. Milyen fantasztikus, ahogy a testünk felépül és működik.

Majd az ismerősöm megjegyezte: Mint tanítás, mint elmélet szép és csodálatos, de a valóság; betegség, szenvedés, fájdalom…

S valóban, rengeteg a katasztrófa, tombol a természet, megsokasodott a gonoszság, emberek milliói tengődnek egyik napról a másikra, ha van másik nap…

Én is felteszem a kérdést: Uram, meddig tűrsz még? Mikor jön a kívánatos vég? Mikor ér véget a bűn? Mikor jön a megoldás? S ha még várni kell, hogyan tartsunk ki addig?

Hogyan enyhülhet addig is környezetünk szenvedése?

Az Úr válasza ma: Megteremtettelek téged.

kedd, június 08, 2010

Szeretlek Téged

„És járjatok szeretetben, miképen a Krisztus is szeretett minket, és adta Önmagát miérettünk ajándékul és áldozatul az Istennek, kedves jó illatul.” Efézus 5,2

„Szeretni és szeretve lenni a legnagyobb boldogság a világon.” írja Goethe.

Ez a két dolog összekapcsolódik, „Szeretni és szeretve lenni”. Nem tudunk szeretni, ha nem kapunk szeretetet. Érezted már ma reggel, hogy szeret Valaki? Talán megsimogatta az arcodat vagy kaptál egy puszit.
Lehet, hogy egyedül ébredtél, de tudd meg, hogy nem vagy egyedül. Vele beszélgethetsz, Ő mindig türelmesen meghallgat. Imáid jó illatként felszállnak Hozzá, és minden mondatodra válaszol.

Ismered Őt, beszélgettél már Vele? Próbáld ki, nem fogsz csalódni. Ő azt ígéri neked:
„Mikor vizen mégy át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok el nem borítnak, ha tűzben jársz, nem égsz meg, és a láng meg nem perzsel téged.” Ésaiás 43,2

vasárnap, június 06, 2010

Az Úr veled van!

"Sámuel felnövekedett. Az Úr pedig vele volt, és semmit sem engedett földre hullani igéiből."
Sámuel első könyve 3:19

Sámuel Isten ajándéka volt mind szülei, mind népe számára. Édesanyja sokáig imádkozott egy gyermekért, és az Úr megadta neki kérését. Megszületett Sámuel, Izrael egyik kimagasló prófétája. Szilárdan állt, és bölcsen tanácsolta a népet egy kritikus történelmi időszakban. Mi volt sikerének kulcsa? Isten volt vele, és semmit sem engedett földre hullani az Úr igéiből.

Te is egy ajándék vagy, hidd el bátran. Lehet, hogy nem úgy érzed, de tudd, Isten megismételhetetlen csodája vagy a világ számára. Maga Isten akarta, hogy világra jöjj, és felnövekedj, mert számít Rád! Különleges célja van életeddel, amit csak te tudsz betölteni.

A te feladatod ma reggel az, hogy meghívd Istent az életedbe, és vele indulj el mától fogva minden nap az utadon. Ő nem fog nemet mondani, és veled marad, ahogy Sámuellel. Maradj te is Isten mellett, ez a siker kulcsa, és figyelj üzenetére! Figyelj arra, mit mond neked, amikor reggelente ezt a blogot olvasod. Figyelj rá napközben, mit akar üzenni embertársaidon keresztül, és figyelj rá este, amikor kezedbe veszed a Bibliát, ne engedd, hogy kárba vesszen az Ő szava!

Isten azt akarja, hogy sikeres legyél. Azt akarja, hogy győztesen állj óriásaid felett, hogy bátran tudj menni Vele életed útján akkor is, ha nem tudod, hová vezet a következő lépés. A te dolgod, hogy fogadd be Őt az életedbe lakótársként, engedd meg, hogy veled maradjon minden napon, egészen a világ végéig; és figyelj, mert egy új üzenet érkezett Tőle!