Mire gondolsz, amikor látod a szivárványt?


 "
Szivárványomat a felhőkbe helyezem, s az lesz a jele a szövetségnek közöttem és a föld között."

Mózes első könyve 9. fejezet 13. vers


Amikor egy szép tavaszi, vagy nyári napon esik még az eső, de már kisütött a nap, ha felnézel az égre gyakran gyönyörködhetsz a szivárvány pompájában. Én bármikor néztem gyermekkoromtól kezdve mindig öröm töltötte el a szívemet. Akkor tudtam, ha látom, hamarosan eláll az eső és újra mehetek ki játszani a barátaimmal.

Tudtad, hogy többen kutatták és megpróbálták megfejteni a szivárvány titkát? René Descertes, a francia filozófus és fizikus volt az első, aki megpróbálta megtörni a fehér fényt, de csak két színt kapott. A kéket és a pirosat. Később Isaac Newton fizikus prizmákat használva hét fő színsávot tudott elkülöníteni: a pirosat, a sárgát,  a narancssárgát, a zöldet, a kéket, az indigót és az ibolyát. Ő volt az, aki szerint a levegőben levő vízcseppek prizmaként viselkedve törik meg a fényt és így keletkezik a szivárvány. Azt is gondolta, hogy a hét fő színsáv a hét egy egy napjához is hasonlítható. Később még pszichológusok is vizsgálták a szivárvány színeinek ránk gyakorolt hatását.

Ma, amikor a szivárványra néznek, vagy gondolnak, sok minden az eszükbe jut: A boldogság, a gyermekkor, a sokszínűség, a vidámság, a béke. Ugyanakkor mára megjelentek csoportok szervezetek is, akik ezt a szimbólumot kisajátítják, például a homoszexualitás kapcsán ez vált a meleg büszkeség jegyévé. Kevesen tudják azonban a Biblia szerinti eredetét, jelentését.

A történet először nagyon szomorúan kezdődik, de a vége jó.

Az emberek Noé napjaiban annyira gonosszá váltak, hogy Isten megbánta, hogy megteremtette őket. Mózes azt írja erről, hogy szívük minden szándéka csak gonosz volt. Nem, hogy jót nem tudtak tenni, de még csak gondolni sem tudtak rá. Ezért a Teremtő özönvíz által elpusztította az akkori világot. No nem azonnal! Először elhívta Noét, aki családjával együtt hűséges és becsületes ember maradt, hogy építsen egy bárkát mindenkinek, aki túl akarja élni a csapást. Arra is figyelnie kellett, hogy minden vadon élő állat is beférjen a bárkába. A hajó 120 évig épült és ezalatt minden akkor élő ember értesülhetett Isten akaratáról, de mégsem ment be a bárkába csak Noé családja. Így aztán, amikor valóban jött az özönvíz, minden kételkedő és hitetlen ember elpusztult. A kataklizma végén aztán elállt az eső, megfeneklett a bárka és a túlélők hálaáldozatot mutattak be az Úrnak. Isten ekkor mutatta meg nekik a szivárványt, hogy mindenkor tudják, Ő megtartja szövetségét és hűséges marad mindvégig.

A szivárvány tehát Isten kegyelmének, jó szándékának, szeretetének a jelképe a Biblia szerint. A mostani jelentések csak később kapcsolódtak hozzá.

Lehet, hogy gyermekkoromban, már akaratlanul is éreztem ezt a valódi jelentést? A rossz után, a kényszerű bennlét után következik a szabadság, a nyugalom és a szívünket betöltheti az új remény és az új élet öröme.

Te mire gondolsz amikor látod a szivárványt?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet