Krisztusi indulat


„Annakokáért az az indulat legyen bennetek, mely volt a Krisztus Jézusban is.”

Mai Igénk a Szentírás egyik legszebb szakaszának, a Krisztus-himnusznak a kezdő sora, melyben sok teológus Jézus Fiúságáról szóló őskeresztény hitvallást véli felfedezni. „Aki Istennek formájában volt”, „emberi formát vett fel”, „engedelmes volt a kereszthalálig” majd „az Atya feltámasztotta Őt”.

S hogy miért kellett már akkor megfogalmazni és leírni a Megváltásról és a Megváltóról szóló hitvallást? Hát igen, egyrészt azért, mert voltak, akik már akkor kétségbe vonták Jézus isteni mivoltát. Csupán kiváló tanítónak tartották, csak, mint jó embert említették, pedig Ő az Istennel egyenlő.

Másrészt, hogy miért kell a megváltás tényét bizonygatni?

Azért, - amire ez a rövid mondat is utal - mert az az ember, aki csupán passzív elszenvedője megváltásnak, éppolyan eretnek, mint aki tagadja, hogy Jézus a testben megjelent Isten.

Mi a bizonyítéka annak, hogy valaki megértette, elfogadta és megbecsüli Jézus helyettes áldozatát?

Az, hogy követi és lemásolja a Mester példáját. „Az az indulat legyen bennetek” „tanuljátok meg tőlem, hogy én szelíd és alázatos szívű vagyok” (Máté 11:29) „amint én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást.” (Ján.13:34) „miképpen a Krisztus is megbocsátott néktek, akképpen ti is” (Kol.3:13), stb.

Imádkozzunk ma reggel azért, hogy az életünk lehessen ez a hitvallás, hogy tetteinket, szavainkat, viselkedésünket látva felismerhesse a környezetünk, hogy Jézuséi vagyunk.

Amikor megbántanak, amikor meglátjuk és megtapasztaljuk mások hibáit, bűneit, akkor nem fentről, fölényesen megmondva, lekezelve viszonyuljunk hozzájuk, hanem úgy, ahogy Megváltónk tette.

Ő nem föntről lenyúlva húz fel bennünket az Ő szent jelenlétébe, hanem alánk nyúlva, alánk mászva, vállaira véve emel fel.

Ez az indulat legyen bennünk! Ámen

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet