Mennyei látás


Ha nincs mennyei látás, elvadul a nép, de boldog lesz, ha megtartja a törvényt.

Megkértek egy csoport gimnazistát Amerika egyik legjobb iskolájában, hogy töltsenek ki egy kvízt a Bibliával kapcsolatban. Íme néhány válasz:
- Sodoma és Gomora - egy szerelmespár.
- Az Újszövetséget Máté, Márk, Luther és János írta.
- Éva egy almából lett megteremtve.
- Jézus Mózes által lett megkeresztelve.
- Golgota volt annak az óriásnak a neve, akit parittyával legyőzőtt Dávid apostol.

Ilyenkor nem tudjuk, hogy sírjunk, vagy nevessünk. Magyarországon – egy keresztyénnek nevezett országban – sem jobb a helyzet, ha bibliaismeretről van szó. A Magyar Bibliatársulat megbízásából a TÁRKI (Társadalomkutatási Intézet) által 2009-ben készített felmérés szerint a magyar háztartások 59%-ában van Biblia. A felnőtt magyar lakosság 2%-a, tehát  mintegy 160.000 ember olvassa napi rendszerességgel a Bibliát. Érezzük az ellentmondást? 

Vitathatatlan érték maga a könyv és annak tartalma, üzenete, mégis kevesen, megdöbbentően kevesen értékelik, olvassák. Pedig a keresztény ember számára ez lenne az az etalon, amelyhez minden mást mérni lehet és kell.
Egy individualista és relativista világban mindenki úgy rakja össze a saját (és mások) erkölcsi irányvonalát, ahogyan neki teszik, vagy ami épp a többség ízlésének megfelel. Ennek meg is van a következménye az egész társadalomra nézve.

A bibliai időkben, amikor nehézségek támadtak, leginkább abból adódott, hogy nem figyeltek a „mennyei látásra” – Isten szavára. Helyette az emberi norma, vagy inkább „normálatlanság” uralkodott. „Elpusztul népem, mert nem ismeri Istent. Mivel te megvetetted ezt az ismeretet, én is megvetlek: nem leszel papom! Nem törődtél Istened tanításával, én sem törődöm fiaiddal.” (Hóseás 4:6)

De hogyan véd meg bennünket a Isten szava az „elvadulástól”?
Pál így ír a Szentírás jelentőségéről:
„De te maradj meg abban, amit tanultál, és amiről megbizonyosodtál, tudván, kiktől tanultad, mivel gyermekségedtől ismered a szent írásokat, amelyek bölccsé tehetnek téged az üdvösségre a Krisztus Jézusba vetett hit által. A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre; hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített.” (2Tim 3:14-17)

Isten ma is érvényes etalonja ezek szerint:
- tanít – helyes információkat ad
- fedd – kijavítja hibás gondolkodásunkat
- megjobbít – megjavítja jellemhibáinkat
- igazságban nevel – arra nevel, hogy készek legyünk a helyes döntésekre, választásra

Ha mi tudjuk, hogy Isten Szavának van hatalma megváltoztatni bennünket,
ha mi tudjuk, hogy a Bibliának van hatalma, hogy megvédjen a bűnök elkövetésétől,
ha mi tudjuk, hogy a Szentíráson keresztül Isten gazdag áldásainak lehetünk részesévé…

…miért raboljuk meg saját magunkat? Miért fosztjuk meg magunkat attól, hogy napról napra ránk áradjon Isten árformáló ereje és megszentelő befolyása?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet