Ne féljetek!

Mert mindnyájan látták őt, és megrettentek. De ő azonnal megszólította őket, és ezt mondta nekik: Bízzatok, én vagyok, ne féljetek!




Vihar van. A felhőktől még a csillagok se látszanak a tó fölött. Ez a sötétség még a hajóhoz szokott tanítványoknak is rémisztő. Nem csodálom, hogy mikor a messzi távolban, a vízen járva egy alakot pillantanak meg, rögtön a legrosszabbra gondolnak, arra, hogy ez a valaki, aki közeledik hozzájuk, nem lehet más, mint egy kísértet. A hang, ami felőle hallatszik, megnyugtatónak tűnik, bár csak pár szót szól: "Bízzatok, én vagyok, ne féljetek!”


“Bízzatok” — így bátorította Jézus a vérfolyásos asszonyt, (Máté evangéliuma 9:22) a vak Bartimeust, (Márk evangéliuma 10:49) a gutaütöttet (Máté evangéliuma 9:2) és még sok másikat. Bátorság! Bármi is történjék ezután, az nem igényel félelmet. Szedd össze magad, és figyelj!

“Én vagyok” — ha látták volna az arcát, pontosan tudták, volna, hogy ki Ő, de a vak sötétben mit számít az, ha valaki azt mondja: “én vagyok”? A tanítványok azonban tudták: így mutatkozott be Isten Mózesnek (Mózes második könyve 3:14). Ugyanígy nem látta Isten arcát Mózes sem, mikor a Sínai hegyen elvonult előtte (Mózes második könyve 33:18-23) vagy évszázadokkal később Illés próféta, ugyanazon a helyen, mikor a halk és szelíd hangban ismerte meg Istent (A királyok első könyve 19:11-13). Jób is belátja, hogy az Isten úgy vonul el előtte a tenger hullámait taposva, hogy Ő nem is veszi észre (Jób könyve 9:1-11). Jézus viszont nem akarja, hogy ne vegyék észre: azt akarja, hogy tudják a tanítványok: nem egy kísértet, hanem Ő vonul el előttük a tengeren járva. Ő, a VAGYOK.

“Ne féljetek!” — a szeretett tanítvány szerint a szeretet és a félelem kizárják egymást. (János első levele 4:18) Aki fél, az nem szeret, ha pedig valaki szeretettel közeledik életünk sötétségében hozzánk, attól nincs okunk félni. 

Lehet, hogy ma te is ott evezel a tanítványokkal a Genezáreti tó koromfekete hullámain, és úgy érzed, mintha minden oldalról falak vennének körül, esélyed se lenne partot érni.
Jézus ma neked is szól az életed hullámain taposva: “Bátorság! Én VAGYOK! Ne félj!" 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet