A madarakról is gondoskodik

„Ezért mondom nektek: ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, se testetekért, hogy mivel ruházkodjatok… Nézzétek meg a hollókat: nem vetnek, nem is aratnak, nincsen kamrájuk, sem csűrük, Isten mégis eltartja őket. Mennyivel értékesebbek vagytok ti a madaraknál!”
Lukács evangéliuma 12:22,24

Minden életszakasznak megvannak a kihívásai, aggodalmai. Amikor gyerekek vagyunk, azért aggódunk, hogy valaki elveszi a játékunkat, vagy nem jut elég időnk játszani, ha nagyobbacskák leszünk, az iskolai elvárásoktól félünk. Később aggódunk, hogy esetleg nem sikerül a felvételink, nyelvvizsgánk, záróvizsgánk, vagy egyszerűen csak azért, mert esetleg lekéshetjük a vonatot.
Eljön azonban az ember életében egy olyan szakasz, amikor már nem csak maga miatt aggódik. Ez a szülővé válás ideje. Akkor már sokkal összetettebb dolgokért aggódunk: gyerekeink egészsége, lelki békéje, biztos jövedelem, elegendő táplálék, megfelelő ruházat, és még sok más, nap mint nap felbukkanó dologért. Ha az aggódás versenyét megszerveznék, biztosra veszem, hogy nem az apukák, hanem az anyukák győznének. Annyi minden érheti a mai világban csöppségeinket és családunkat, annyi veszélynek vannak kitéve, „Hogyne aggódnánk miattuk?", mondjuk magunkban.

Vajon segít-e az aggodalom? Jézus azt mondja, hogy az aggodalmaskodás nem jár eredménnyel. Hiába aggódunk, még egy arasszal sem tudjuk meghosszabbítani életünket (Lukács 12:25).
És hogy ezt ne feledjük el, olyan példát állít elénk, amit szinte mindennap láthatunk: a madarakat.  Ha kinézünk az ablakon, ha sétálni megyünk a gyerekekkel, ha a buszmegállóban várakozunk, ha épp a munkahelyünkre, egyetemre igyekszünk, ha kórházba visszük szerettünket, arra kér: Nézzünk a madarakra és emlékezzünk arra, ki gondoskodik róluk!

A mai ige a hollókról ír, máskor azonban Jézus a verebeket említi (Máté 10:29, Lukács 12:6). Bármilyen madarat látsz ma, emlékeztessen arra, hogy nem kell aggódnod a mai nap miatt. Isten kezében van az életed, és ismeri minden dolgodat. Ő, aki enni ad a madaraknak, ma rólad is gondoskodni fog! Mert Te nagyon értékes vagy az Ő szemében!