A dicsőség királya


„Ti kapuk, emeljétek fel fejeiteket, és emelkedjetek fel ti örökkévaló ajtók; hadd menjen be a dicsőség királya. Kicsoda ez a dicsőség királya? Az erős és hatalmas Úr, az erős hadakozó Úr.”
Zsoltár 24:7-8

„Bújj, bújj zöld ág, Zöld levelecske!
Nyitva van az Aranykapu, Csak bújjatok rajta!”

Ismerős az ének? Igen? De tudod-e, hogy mire utal, hogy mit jelent?

Az Aranykapu ugyanis nem egy szimbolikus mesebeli kapu, mely a népi legendáriumban lelhető fel, hanem egy nagyon is létező kapu. Az Aranykapu Jeruzsálemben a Templomhegy keleti, az Olajfák hegyére néző bejárata.

A hagyomány úgy tartja, hogy Jézus, szamárháton ülve virágvasárnap itt vonult be a városba, miközben a nép pálmaágakkal és „Hozsánna: Áldott, aki jő az Úrnak nevében, az Izráelnek ama királya!” (Ján.12:13) szavakkal üdvözölte.

Sokan úgy hiszik, hogy az idők végén a Messiás is ezen a kapun keresztül fog megérkezni és Dávid trónját elfoglalva ítéletet tart minden nép, élők és holtak fölött.

De az Aranykapu, ellentétben az ismert gyermekénekkel, ma zárva van. A perzsák Kr.u.810 körül ugyanis befalazták, és egy temetőt létesítettek előtte, gondolván, hogy ezáltal megakadályozzák ennek a ’zsidó’ Messiásnak az eljövetelét, aki mint egy személyben király és pap nem haladhat át e sírok között.

Azonban, ezáltal éppen egy bibliai próféciát váltottak valóra: És visszavisz engem a szent hely külső kapujának útjára, amely keletre néz: és a kapu zárva lesz. És mondja nekem az Úr: ez a kapu be lesz zárva, meg nem nyílik, és senki rajta be nem megy, mert az Úr, Izrael Istene ment be rajta, ezért az be lesz zárva” (Ez.44:1–2)

És mi az Aranykapu mai üzenete?

1.   Isten szava igaz, és az Ő ígéretei kivétel nélkül teljesülnek. Dávid várta, hogy a Dicsőség Királya, a Seregek Ura bevonuljon e kapukon. Zakariás próféta (Zak.9:9) megerősítette, hogy a Sion Királya szamárháton itt fog áthaladni. Mindez kétezer éve beteljesedett. Aztán, a kapu bezárul és zárva lesz Jézus visszajöveteléig.

2.   A földi Aranykapu bezárulásával, az előképek beteljesedésével, Krisztus áldozatával (Zsid.10:20) megnyílt a mennyei Jeruzsálem Aranykapuja. Ami a bűn történelmének végleges lezárulása után soha nem fog bezárulni (Jel.21:25)

3.   A Dicsőség királya azt szeretné, hogy vele együtt lépjük át a mennyből leszálló városának kapuját. Hogy ez megvalósuljon, szükséges, hogy megnyíljon szívünk zárt ajtaja, melyen zörget és belépve azon része legyen életünknek.

Nyisd ki hát az ajtót! „Hadd menjen be a dicsőség királya”!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet