Istenben bízva

„Istenben bízom, nem félek, ember mit árthat nekem?!”

Én realista vagyok, szerintem emberek sokat árthatnak. Elvehetik az életet, a vagyont, a testi épséget, a hírnevet bemocskolhatják… A zsoltáros költői kérdése („ember mit árthat nekem?”) sem arról szól, hogy képtelen volt egyáltalán csak elképzelni is, hogy esetleg valaki megcsorbíthatná az életének egy szegmensét.
Lehet, hogy szeretnék azbeszt ruhában járkálni, mindenféle képességgel egyszerre rendelkezni (gyorsaság, erő, sebezhetetlenség, ügyesség, furfangosság), hogy valóban soha és senki se árthasson. De a valóságban nem léteznek töretlenül sebezhetetlen emberek…
Egyébként pedig a legveszélyesebb lény, aki a legtöbbet árthat nekem, szintén ember: ÉN magam – de ez egy másik téma…
Milyen okok miatt árthatnak mások? Szimplán gonoszságból (vagyis ok nélkül), vagy irigységből (mert van valamid, amire a másik ember vágyik és elveszi), vagy mert az ügy, amiért kiállsz, valakinek az érdekeit sérti (az igazságot a te tönkretételeddel akarja valaki letiporni).
„Ha jó ügyet védsz, mitől is félhetsz? Mi is történhetik veled? Letepernek, megrágalmaznak, kirabolnak, meggyaláznak? Vádakkal fordulnak ellened, hamisan ítélnek? Mindez nem változtat azon, hogy az ügy, melyet védtél, jó volt, s ezért jó volt az, amit csináltál, mikor a jó ügy védelmére szegődtél. Ilyenkor ne törődj senkivel és semmivel, csak az ügy igazával, melyet meg kell védened. Végül is tehetetlenek az igazsággal szemben. Letiporhatnak, de meg nem győzhetnek, vádolhatnak, de meg nem hazudtolhatnak, elvehetik életed, de nem vehetik el igazságod. Csak akkor nem vagy magányos az életben, ha jó ügyet védesz. Nincs fizetség és jutalom az ilyen perben. De nincs alku sem. Ezért soha ne félj kimondani azt, amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz.” (Márai Sándor: Füveskönyv, Arról, hogy semmitől nem kell félni)
Viszont, ha az örök élet felől nézzük, akkor valóban nem lehet ártani neked. Az életet elvehetik, de az örök élet Isten hatásköre – embereknek nincsen befolyása rá. Ebben az életben bármi történhet, de ami igazán lényeges, az örök életbe való belépés engedélye, Isten kezében van. Ehhez képest valóban minden sérelem semminek tűnik.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet