Térjetek meg!

„Térjetek meg, mert elközelített a mennyek országa!” (Máté 3:2)

Mit jelent a felszólítás, hogy „térjek meg”? Azt, hogy legyünk már végre jók? Viselkedjünk keresztényhez méltóan? Regulázzuk meg cselekedeteinket és szavainkat? Vagy, hogy legyünk már végre hívő emberek? Összességében mindezt eredményezi a megtérés, de a felszólítás, nem a cselekedetek megjobbítására irányul.

A görög szó a „μετανοέω” (ejtsd: metanoeó) azt jelenti meggondolja magát, megváltoztatja a szándékát – mintegy 180 fokos fordulatot jelent a megtérő ember életében. Katonai kifejezéssel úgy is mondhatnánk: „hátra arc”. A megtérés tehát gondolati szinten kezdődik, amikor az egyén értékrendjében, gondolkodásában, világnézetében változás áll be. Megért valami újat, lényegeset, ami átalakítja gondolkodását. Ez a megváltozott gondolkodás eredményezi majd a tettek, szavak, viselkedés megváltozását is.

A „μετανοέω” tulajdonképpen egy szóösszetétel, a „μετα” (ejtsd: meta) és a „νοέω” (ejtsd: noeó) szavak összeolvadása. A „μετα” azt jelenti: miután, a „νοέω” jelentése pedig: megért, felfog, észrevesz. Vagyis a megtérés bizonyos dolgok megértését, felfogását vagy azok észrevételét követően bekövetkező állapotváltozás az adott személy gondolkodásában. Az Ószövetségben ugyanezt a fogalmat a „בִּין” (ejtsd: bín) héber szó fejezi ki, amely leginkább a bibliai próféciák megértésére irányul.

Mindebből arra következtethetünk, hogy a biblia üzenetének, leginkább pedig a bibliai próféciák megértésének és üzenetük mai korra vonatkozó alkalmazásának következtében születik meg a kívánt gondolkodásváltozás, vagyis a megtérés.

Alapigénkben Jézus a megtérésre irányuló sürgető felszólítást az isten országának közelségével magyarázza: „…mert elközelített a mennyeknek országa”. Vagyis minél közelebbinek látjuk Isten országának megvalósulását – a bibliai próféciák és a világ aktuális eseményeinek összekapcsolása által – annál erőteljesebben és határozottabban haladunk a megtérés felé.

A megtérésre való felszólítással leginkább a Jelenések könyvében találkozhatunk, összesen mintegy tíz alkalommal. Nem véletlenül, hiszen időben minél közelebb van hozzánk Isten országának megvalósulása, annál szükségszerűbb, hogy megtérjünk!

Olvassuk a Bibliát, kutassuk a bibliai próféciákat, mert Isten üzenetének megértése által jutunk megtérésre. Az ige megértésének következménye a megtérés, ez pedig elengedhetetlen az Úr országába való belépéshez. Legyen áldott napod és „TÉRJ MEG, mert Isten országa a küszöbön van!”

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet