Állhatatosság, engedelmesség, hit

"Itt van helye a szentek állhatatosságának, akik megtartják az Isten parancsait és a Jézus hitét." Jelenések könyve 14:12


Képet kerestem a mai igéhez és az „engedelmesség” szót beírva csupa kutyás képet adott ki a kereső. Rengeteg történet és tapasztat valóban azt igazolja, hogy bizonyos állatoknál könnyebb elérni az engedelmességet, mint az embereknél. A kutyát úgy ismerjük, hogy általában hűséges a gazdájához, és ha jól nevelik, különféle vezényszavakra hallgatva megteszi azt, amit kérnek tőle.

De vajon milyen engedelmességről, kitartásról, hitről beszél itt a Biblia? A Jelenések könyve a jó és a rossz, Krisztus és Sátán ill. követőinek harcáról szól. A küzdelem régóta tart, és tudjuk, hogy Krisztus már ugyan győzött a kereszten, de a bűn története még nem zárult le.

Jézus Krisztus második eljövetele előtt minden embernek állást kell foglalnia Jézussal kapcsolatban. Ma még sokan középen állnak. Kedves, rendes emberek, nem tagadják Istent, de nem is imádják. Jézus földi szolgálata alatt ilyen emberek tömege vette körül. Ki közelebbről, ki távolabbról követte, hallgatta, idézte, vitatta, dicsérte, vagy kritizálta személyét, tetteit és szavait. Végül, - mikor éjszaka jöttek Jézust elfogni, hogy keresztre feszítsék - mindenki elfutott, még a tanítványai is.

A Biblia utolsó könyve nem annyira a fizikális harcra, üldöztetésre, nyomorúságra akar felkészíteni, hanem ma arra hív, hogy döntsem el kit imádok, kinek engedelmeskedek, kinek rendelem alá az életem. Sajnos a kereszténység története tele van hitehagyással, emberi bűnökkel, megalkuvással, erőszakkal, elnyomással. Amikor vallási-politikai összefogás sérti a lelkiismereti szabadságot – hátrányos helyzetbe hozva azokat, akik inkább engedelmeskednek Istennek, mint emberi tekintélynek – akkor van igazán szükség az állhatatosságra, engedelmességre, és Jézusba vetett hitre.

Elkötelezettségünk mértékét a próbák mutatják meg. Jézus elmondta, hogy hűséges követőire olyan nyomorúság vár, amilyen eddig sohasem volt. Erre úgy tudunk felkészülni, ha még inkább odaszánjuk magunkat Istennek. Még jobban rábízzuk magunkat, és hűségesek vagyunk olyan kérdésekben is, melyekben eddig nem a Bibliát követtük. A Jézus melletti kitartásra, a Jézusnak való engedelmességre és a Jézusba vetett hitre van szükségünk – ahelyett, hogy  emberek/egyházak/szervezetek/hagyományok/szokások követői lennénk.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet