Szívem kősziklájaHa elfogyatkozik is testem és szívem: szívemnek kősziklája és az én örökségem te vagy, oh Isten, mindörökké!
(73. Zsoltár 26. vers)

A kőszikla, a Szentírás egyik leggyakrabban használt szimbóluma, mellyel Isten megbízhatóságát, változatlanságát, hatalmát és oltalmát fejezi ki.

A kőszikla az a hely, ahol Noé bárkája megpihent a hosszú hánykolódás után (1Móz.8:4), és ahol mi is nyugalmat találhatunk az élet viharában.

A kőszikla az a hely, ahol Ábrahám élete legnagyobb próbáját állta ki (1Móz.22:14), és ahol mi is kifejezhetjük, ki a legfontosabb számunkra.

A kőszikla az a hely, ahol Mózes szemlélhette az Örökkévaló tökéletes jellemét (2Móz.34:6), és ahol a mi arcunk is ragyoghat, ha nemcsak hallgatói, hanem cselekvői leszünk az Ő törvényének.

A kőszikla az a hely, ahol Dávid menedéket talált az őt üldöző Saul elől, és ahol mi is védelmet lelhetünk, mikor ellenségünk, mint ordító oroszlán közeleg (1Pét.5:8).

Ugyanakkor a kőszikla az is, amely összezúzza a próféciában a földi történelmet ábrázoló nagy szobrot (Dán.2:44), és ami romba dönti bálványainkat, hogy ő legyen a legnagyobb és megálljon mindörökké.

És a KŐSZIKLA, melyet az emberek ugyan megvetettek, s mely ma is sokak számára a botránkozás és a megütközés sziklája (1Pét.2:7), de számunkra az élő, Isten által választott becses kő, melyen, mint hozzá hasonló élő kövek épülhetünk lelki házzá, szent papsággá, lelki áldozatokkal áldozva az Istennek. (1Pét.2:5)

Akinek énekeljük ma reggel 257-es énekünkkel:

A sziklára bátran építünk, mely Jézus, Kit régen várunk;
A vésztől az ártól nem félünk, mert sziklán áll a házunk.
Ó! Szirt, sziklaszirt. Ó! Szirt, sziklaszirt.
Csak Rád, Jézus Krisztus csak rád épít a benned hívő szív.

Mily balga, ki lelki otthonát az omló fövényre bízza;
A hullám is mossa alapját, s a vihar összezúzza.
Ó! Szirt, sziklaszirt. Ó! Szirt, sziklaszirt.
Csak Rád, Jézus Krisztus csak rád épít a benned hívő szív.

A sziklára bátran építsünk, biztos és igaz szirtre,
mely megtart és éltet ád nékünk, s az üdvünk reménysége.
Ó! Szirt, sziklaszirt. Ó! Szirt, sziklaszirt.
Csak Rád, Jézus Krisztus csak rád épít a benned hívő szív.