A halogatott reménység

„A halogatott reménység beteggé teszi a szívet; de a megadatott kívánság életnek fája.”
Példabeszédek könyve 13:12

Kevés olyan Biblia-szöveg van, amelyet a mai fogyasztói társadalom a zászlójára tűzhetne, de talán ez a vers tetszene a multi-cégeknek. „Ne halogasd a termék megvételét! – mondanák – Ragadd meg a lehetőséget most! Megkaphatod kívánságodat, és ha nincs elég pénzed, nálunk kedvező kamattal hitelben is vásárolhatsz.” Persze joggal kételkedhetünk az ilyen irányú értelmezésben. Akkor pedig milyen reménység halogatása teszi beteggé a szívet, ha nem a pénz elköltése egy nagy bevásárlóközpontban? És milyen kívánságról beszél, ha nem a hitelre vett hiper-szuper termék hitelre való megvételéről?

Van egy keresztyén reménység, amely már 2000 éve várat magára – Jézus második visszajövetele. Minden korban várták, hogy visszajön az ég felhőiben – ahogy meg is ígérte – sőt a legtöbben meg voltak győződve arról, hogy ez még az ő korukban be fog teljesedni. Nagyapám mesélte, hogy az ő gyermekkorában (20-as évek) az egyik lelkész maga köré gyűjtötte a gyerekeket, és határozottan a csizmájára mutatott.
– Látjátok ezt a csizmát, gyerekek? Ez addig nem fog elkopni, míg Jézus el nem jön.
A csizma elkopott, a lelkész meghalt, és sajnos már nagyapám sem él, de Jézus még nem jött el? Vajon nem betegít meg bennünket ez a hosszú várakozás?

Nem tudjuk, mikor jön el Jézus. Lehet, hogy holnap, de az is lehet, hogy csak jó pár évtized múlva. De azt hiszem nem is az időpontban kell reménykednünk, nem arra kell összpontosítanunk, hanem arra az „életre”, amit már most is magunkénak mondhatunk: „akik hisztek Isten Fia nevében (…) tudjátok: örök életetek van” (János első levele 4:13).

Ha meg akarjuk kapni az örök életet, akkor már most, minden részletfizetés nélkül a mienk lehet, már most, ha hiszünk Isten fiában. Ez legyen ma is „a megadatott kívánságunk”.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet