Ingyen ajándék

"Ti szomjazók mind, jöjjetek vízért, még ha nincs is pénzetek! Jöjjetek, vegyetek és egyetek! Jöjjetek, vegyetek bort és tejet, nem pénzért és nem fizetségért! Miért adnátok pénzt azért, ami nem kenyér, fáradozásotok jutalmát olyanért, amivel nem lehet jóllakni? Hallgassatok rám, és finomat ehettek, élvezni fogjátok a kövér falatokat!"

A minap olvastam egy újságcikkben, hogy akár egy bankkártyányi műanyagot is elfogyaszt egy átlagember naponta! Kicsit meglepődtem! Elképzeltem magam, ahogy a vonaton utazva előveszek egy darab műanyagot, és élvezettel elkezdem majszolni. Abszurd kép! Pedig a felmérések szerint annyi műanyag eszközből, palackból esznek az emberek, hogy bizony, ha nem tömény formában, de apránként, jobban mondva, mikroszkopikus darabonként, de tényleg lenyelünk sok műanyagot! Még jó, hogy aki kerüli a műanyag palackozott vizet, és egyéb eszközöket, az megmenekül ettől az élménytől! Vagy mégsem? "Ez műanyag!" - mondták régen lekicsinylően az emberek. Lenézték ezt a kezdetleges anyagot, és helyette keresték a valódi bőrt, fémet, fát, üveget. Aztán olyannyira fejlődött a műanyag megmunkálása, hogy szinte észre sem lehet venni a különbséget. Így aztán mára sok a műanyag az emberi életben. Mármint az olyasmi, ami nem igazi, ami csak utánzat, ami valójában értéktelen, és csak egyszer használatos. Hozzászoktunk, és szinte észre sem vesszük, sőt már néha megkülönbözteti sem tudjuk egymástól az igazit és a hamisítványt. Mi az igazi szeretet, jóság, becsület, őszinteség? Mi az igazi érték?

Ézsaiás szavai erről gondolkodtatnak el majd háromezer évvel ezelőttről. Nem sok változott. Csak akkoriban a vizet pénzért adták, vacak ételeket túláraztak, hamisították a bort és a mézet. Ja, hogy ilyenek előfordulnak ma is? Hozzászoktunk a rosszhoz, és már azt hisszük, hogy az a jó. Ha valaki nem használ ki, akkor azt érezzük, hogy nem szeret igazán. Ha valaki nem ad bizonyos célokra nyilvánosan, akkor már nem is jó ember. Ha valaki visszaadja a megtalált pénztárcát, akkor furcsán és gyanúsan viselkedik. Ha valaki rámutat, hogy mivel teszünk magunknak rosszat, akkor ő nem igazi barát. Ha valami nem mérhető pénzzel, akkor az értéktelen. De ez mind műanyag. Megtaláltad a valódit?

"A szeretet türelmes, jóságos; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel.  Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat.  Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal.  Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr.  A szeretet soha el nem múlik." (1Korintus 13:4-8)

"Szeretteim, szeressük egymást; mert a szeretet Istentől van, és aki szeret, az Istentől született, és ismeri Istent; aki pedig nem szeret, az nem ismerte meg az Istent; mert Isten szeretet." (1János 4:7-8)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet