Mi az, ami számít?


„Nem a nélkülözés mondatja ezt velem, mert én megtanultam, hogy elégedett legyek azzal, amim van.”

Pál levele a filippiekhez  4.fejezet 11.vers

Nem szeretek ajándékot kapni. Akik közelebbről ismernek tudják, hogy jobban örülök egy élménynek vagy egy beszélgetésnek vagy bármi másnak, ami nem feltétlen tárgyi dolog. Természetesen örülök, ha kapok valamit, de nem ebből érzem a legjobban azt, ha fontos vagyok. Ebben a részben pedig bebizonyosodik, hogy nem egyedülálló a helyzetem, hiszen Pál is hasonlót fogalmaz meg a közösség tagjai irányába.

Pál nagyon sok mindent említ a levélben. Központi témája Krisztus élete, tűrése és az, hogy ez mekkora motivációt jelent Pál számára is, aki látja maga előtt a célt és egyenesen afelé fut. Ír a mennyei polgári címről, az örömről, amely a keresztény élet egyik ismertetőjegye és bár nem említette az írásban, de a levél végén nem tud elmenni amellett, hogy milyen gondoskodást tapasztalt a közösség részéről irányába.

Elsősorban nem annak örült, hogy a gyülekezet adományt küldött neki. Sokkal mélyebben élte meg ezt az időszakot. Kimondatlanul is hálát érzett amiatt, hogy a gyülekezet tagjai közösséget akartak vele vállalni a nyomorúságban és törődtek, gondoskodtak róla. Pál ezt nem várta el tőlük és nem a nélkülözés mondatta ezt vele, hanem a hála. Ő ugyanis minden szélsőséget megtapasztalt élete során. Tudta, hogy milyen bőségben élni és milyen szűkölködni. Ez pedig megtanította arra, hogy bízzon Istenben és önmagában. Számára ez volt a lecke, amelyet meg kellett tanuljon: elfogadni azt, ami van és ha lehet törekedni kell a jobbra. Istentől kapott erőt és értelmet, hogy előre haladjon. Pál nem a javaira teszi később a hangsúlyt, hanem ezen javak „gyümölcsére”. Mit ér, ha megvan mindened, de az nem a javadat szolgálja?

Több tényezőt is kilehet emelni a történetből, én 3 momentumot sorolok fel: sokszor többet ér a lelki támogatás és törődés, mint bármilyen tárgyi ajándék; tudjunk örülni annak, amivel rendelkezünk, miközben afelé törekszünk, ami szeretnénk és végül vizsgáljuk meg, hogy amit szeretnénk, az tényleg a javunkat szolgálja-e vagy csak eltávolít attól a céltól, amit Isten adott az életünkre nézve?

Áldott napot!

 

 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet