Imádkozz tovább!


„Tőlem is távol legyen, hogy vétkezzem az Úr ellen, és ne imádkozzam többé értetek. Sőt, inkább majd tanítalak benneteket a jó és egyenes útra.”


Mit jelent számodra az ima? Egy betanult szöveg vagy egy előre elgondolt vázlat pontokkal eltervezett monológ? Esetleg egy baráti csevej vagy egy meghitt beszélgetés? Történetünk szereplője Sámuel, már kicsi korától kezdve közvetlen közelről „érezte” Istent, hallotta hangját, hiszen nevén szólította ott a templomban az éjszaka közepén. Sámuel először nem tudta, hogy Isten az, aki szólítja és Élihez, a főpaphoz sietett. Éli egy idő után rájött, hogy az aki Sámuelhez szól nem más, mint Isten maga. Elgondolni, hogy mekkora kiváltságban volt része Sámuelnek ezáltal csodálatos és mindezt már fiatalon átélhette. Olyannyira meghatározó volt ez számára, hogy idős korára is meghitt kapcsolatot ápolt Istennel.

A fenti mondat akkor hangzott el, amikor a nép megkapta a kívánt királyt Saul személyében.  Azzal, hogy lemondott bírói tisztségéről nyomatékosította a királyi uralmat és ezzel megszűnt a bírói kor, mint kormányzati forma. Sámuelt Isten kente fel vezetőnek és egészen addig, amíg Isten „támasztott” bírákat minden rendben ment. A királykérés súlyos vétségként robbant be abban a korban, hiszen azzal, hogy a nép valaki olyat követel, aki nem bíró, hanem király, lényegében kétségbe vonták azt, hogy Istennek hatalma van megszabadítani a népet vagy bármilyen dolgot elintézni a nép körében. Isten határtalan szeretete és hűsége azonban csodálatosan megmutatkozik ebben a történetben is. Hiába mennek Isten választása ellen és kérnek egy olyan uralkodót, akit nem feltétlen Isten választ ki és lényegében szembe mennek Isten akaratával, Ő még sem rúgja fel a szövetséget és nem felejti el a népnek tett ígéreteit. Sámuel erre emlékezteti a népet, hogy ne forduljanak el Istentől, ne rohanjanak hiábavalóságok után vagy kétes segítség után. Bízzanak Istenben és tartsák meg Isten szavát. Hűséges szolgálatra és imára buzdítja a népet, hiszen fennmaradásuk egyetlen esélye Istennél van!

Lehet, hogy olykor mi is letérünk a helyes útról, megpróbálunk a saját fejünk után menni és gondolkodni. Néha nehéz kivárni Isten útmutatását és tanácsát. Viszont egy valamiben 100%-ban biztosak lehetünk: Isten nem felejti el a nekünk tett ígéreteit és bátran fordulhatunk Hozzá bármikor, legyen az segítségkérés, baráti eszmecsere vagy egy meghitt beszélgetés, ami alatt elmeséljük neki életünket és közben át is adjuk neki, hogy rendbe hozza azokat a sebeket, amiket mi nem tudunk. Bízz Benne!

Áldott napot!  

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet