Élet és halál


„Tanúul hívom ma ellenetek az eget és a földet, mert elétek adtam az életet és a halált, az áldást és az átkot. Válaszd hát az életet, hogy élhess te és utódaid is!”


A napokban több olyan videó is szembe jött velem az interneten, ahol különböző praktikákat  mutattak be a sikeresebb meggyőzés érdekében. Úgy gondolom nem mondok újdonságot azzal, hogy ezek a praktikák, trükkök, fortélyok időnként visszacsapnak. Mi történik akkor, ha egy olyan dologra, üzletre vagy döntésre vetik be ezeket a fortélyokat, amik később sikertelenné válnak vagy épp az ellenkező hatást eredményezik? Természetesen ez egy nagy támadási felület az elkövetőnek, az elszenvedő pedig olykor nem tud mit tenni utólag. Milyen jó, hogy Isten nem emberi fortélyokkal működik…

Köztudott, hogy az emberek rendelkeznek a szabad választás jogával. Oda mehetünk, ahova szeretnénk, azzal, akivel szeretnénk. Olyan házat veszünk, amilyenre vágyunk, azzal élünk, akivel akarunk, azon a helyen, ahol jól érezzük magunkat és még azt is megválaszthatjuk, hogy milyen hitet gyakorlunk. Lényegében bármiben döntést hozhatunk és ezen döntések formálják az életünket. 

Isten bölcs döntése volt, hogy a vele kapcsolatos dolgokban is meghagyja a szabad akaratot. Hasonló ez ahhoz  a szülőhöz, aki bár félti gyermekét, de meghagyja neki a szabad választást, pusztán tanácsokkal segíti, mondván, „ha megtapasztalja a saját bőrén, akkor megtanulja”. Isten hasonlóan jár el velünk szemben is. Oly sok példát, nagyszerű történetet állít elénk a Bibliában. Nem szándéka ezen történetek döntéseit vagy érzéseit ránk erőltetni. 

Olyan értelemmel és képességekkel ruházott fel bennünket, amelyek lehetővé teszik, hogy mérlegeljük a különbséget a helyes és  a helytelen, a világosság és a sötétség vagy az igazság és a hamisság között. Adott olyan tudásanyagot, amelyet ha kutatunk, szöveget szöveggel összevetünk, akkor rálelünk az Útra! Tanácsol és segít bennünket ebben a folyamatban, de nem kényszerít. Szeretettel és odaadással van irányunkba és minden ember irányába, akik vágynak arra, hogy megtalálják a helyes irányt.

Isten azt kéri ma tőlünk, hogy válasszuk az életet, hogy örökké élhessünk Vele együtt!

Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia