#maradjotthon

„Én pedig szeretem parancsolataidat, jobban az aranynál, a színaranynál is. Ezért mindenben helyeslem utasításaidat, és gyűlölök minden hamis ösvényt.”

Az elmúlt napokban, ha követted a blogot, többször is olvashattál egy-egy áhítatot, melynek a Tízparancsolat egyik igéje volt az alapja. Ma egy kicsit más oldalról közelítsük meg Isten törvényeit, nem erkölcsi, hanem egészségügyi vonatkozásból!

Hiszen Istennek nemcsak a lelkünkre, hanem a testünkre is gondja van. Az Ószövetségben sok rendeletet, parancsolatot olvashatsz az egészséggel kapcsolatosan egyéni és közösségi szinten. Ezek között szerepel a karantén is. A Biblia kimondja bizonyos betegségekkel kapcsolatban, (ha többet szeretnél erről megtudni, kezdd el olvasni például Mózes harmadik könyvét a 13. fejezettől, vagy Mózes negyedik könyvének 12. fejezetét) hogy a fertőzött embert el kell különíteni a többiektől. Isten nem részletezte népe számára a bacilusokat, vírusokat, hanem azt mondta, tisztátalan, a tisztátalannak pedig a táboron kívül, de mindenképpen elkülönítve van a helye, mások és önmaga védelmében. Amikor pedig meggyógyult, visszatérhet a közösségbe egy tisztulási szertartást - ünnepet - követően. 

Nézd ezt a korlátot a szeretet oldaláról! Isten óvni akarta népét, hisz enélkül az elkülönítés nélkül egy járvány végzetes következményekkel járhatott volna a vándorló vagy épp már a letelepedett Izrael körében. Isten számára fontos volt az emberek nemcsak lelki, hanem fizikai jólléte is, és ehhez minden szükséges tanácsot, rendelkezést megadott. 

Ő ugyanígy tekint ma világunkra és benne rád is. Nagyon szeret téged, és nem akarja, hogy áldozatul ess a vírusnak. Viszont ehhez neked is meg kell tenned a szükséges lépéseket. Ahogy követed, megtartod a Tízparancsolatot, úgy kövesd most azokat az életvédő rendeleteket, melyeket a mi védelmünkben hoznak meg, és amennyiben teheted, maradj otthon! 

Most mutasd ki Isten és embertársaid iránti tiszteletedet, szeretetedet úgy, hogy komolyan veszed a kijárási korlátozást, és felelősen gondolkodsz, cselekszel. Imádkozol a frontvonalban lévőkért, vezetőinkért, és segítesz ott, ahol tudsz. Lehet, hogy egy rövid üzenettel, videóhívással, vagy például anyagi segítséggel. Ne azt nézd, hogy mások nem veszik komolyan a rendeleteket. Te légy jó példa, te kövesd Isten útját ebben a helyzetben is!

A remény él, hogy túljutunk ezen is együtt, a Teremtő jelenlétét, áldását kérve, tanácsait követve, akinek nemcsak akkor, Izrael vándorlásának idején, hanem most is gondja van az emberre. Gondja van rád is! Hát élj bölcsen, felelősségteljesen, és nézd Isten parancsolatait, akár erkölcsiek, akár egészségügyiek, a szeretet tükrén keresztül! 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet