Engedelmeskedni Istennek

"Péter és az apostolok így válaszoltak: Istennek kell inkább engedelmeskednünk, mint az embereknek."


A Reformáció 500. évfordulója alkalmából lehetőségem volt megtekinteni Luther életének emblematikus helyeit: wittenbergi házát, a templomot, ahol hirdette az igét, szülőházát Eislebenben és természetesen Wittenberg várát, ahol elbújtatták az üldözés elől. Sok könyvének utánnyomása, díszkiadása, az életéről, hatásáról, és persze teológiájáról írott könyvek garmadája között feltűnt néhány meglepő tárgy, ami azt bizonyítja, hogy Luther megihleti a XXI. századi embert is. Volt az ajándékboltban Lutherol, ami nem más mint nehéz napokra pirulákba rejtett lutheri idézetek, Luther energiaital, játékok és sok más vicces darab. Ami a leginkább megmosolyogtatott és elgondolkodtatott, az a "Luther zokni". Igen, zokni. Rajta a híres, legendás szavak: "Itt állok és nem tehetek másképp!" Ajánlják felvenni azokra az eseményekre, amikor lelkiismeretünk ellenére másra akarnának kényszeríteni bennünket...

Ilyen erőből pedig sok van. Nemcsak politikai és vallási erők, mint Luther vagy az apostolok korában, hanem sokkal szürkébb, hétköznapibb erők. Bizonyára mindenki hallott már a csoportnyomásról, amikor azt érezteti velünk a többség, hogy bizonyos dolgokat csak az általánosan elfogadottak szerint lehet tenni. A kortársak példája szinte kényszerítő erővel bír a fiatalokra, gyerekekre, és akár bántalmazássá is fokozódhat az iskolákban. A legkegyetlenebbek azok az erők, amik úgy adják el saját akaratukat, hogy közben elhitetik áldozatukkal, hogy az a saját akaratuk. Hihetetlen, milyen rombolást végeznek a függőségek: a kábítószerek, az alkohol, a dohányzás vagy épp a pornográfia. A kérdés: van Luther zoknid a saját utad járni?

Persze Luther és az apostolok saját útja nem véletlen, arbitrális elgondolás volt. Luther ezt mondta a beszéde végén a wormsi tárgyalás jegyzőkönyve szerint: "Amennyiben engem az Írás tanúságával vagy észérvekkel meg nem győznek, mert én a Pápának és a zsinatoknak nem hiszek, mivel bizonyos, hogy gyakran tévedtek és sajátmagukkal is ellentmondásba keveredtek, így én az általam idézett szentírási helyek alapján meg vagyok győzve lelkiismeretemben és Isten szavainak fogságában. Ezért nem akarok semmit sem visszavonni, mert a lelkiismeret ellen tenni nem lehet. Isten segítsen meg engem! Ámen." Az apostolok pedig ezt mondták: "Istennek kell inkább engedelmeskednünk, mint az embereknek. A mi atyáink Istene feltámasztotta Jézust, akit ti fára függesztve kivégeztetek. Isten őt mint fejedelmet és szabadítót emelte a jobbjára, hogy megtérést és bűnbocsánatot adjon Izráelnek." (v.29-31) Őket meggyőződtek Isten Igéje és Szentlelke segítségével a helyes útról és arról, hogy mit döntsenek egy-egy nehéz helyzetben.

Te mit döntesz, ha eljön a kritikus pillanat?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet