Istenre hallgatni

“Miért adnátok pénzt azért, ami nem kenyér, fáradozásotok jutalmát olyanért, amivel nem lehet jóllakni? Hallgassatok rám, és finomat ehettek, élvezni fogjátok a kövér falatokat!”

Ha egy keresztényt megkérdezel, hogy miért keresztény, valószínű olyan válaszokat fog adni, hogy azért, mert megtalálta Istent, vagy mert hisz benne, vagy azért, mert úgy érzi, hogy ez értelmet adott az életének, vagy valami hasonló. Elég kicsi az esély rá, hogy a válasza az, hogy azért, hogy jókat egyen, és telerakja a hasát.

Ézsaiáson keresztül egy szövetségkötést látunk. Isten örök szövetséget köt a népével, azokkal, akik olyan sokszor fordultak el tőle. Szövetséget köt velük, de mint minden jó szövetségben, mindkét fél ígér valamit. A nép azt, hogy Istent követik, rá hallgatnak, cserébe Isten ígéretet tesz, hogy jutalmat kapnak.

Ez egy nagyon szép történet, de nekünk nem sok hasznunk lenne belőle, ha csak ennyiről szólna. Ha csak Izraellel köt szövetséget Isten, akkor nekem semmi értelme ezt tovább olvasni, keresni benne üzenetet. Még jó, hogy nem csak ennyiről szól.

Isten minden emberrel szövetséget köt. Nem úgy néz ki a dolog, hogy van egy nemzet, egy vallás, egy ország, vagy egy bármilyen szempontból kiválasztott csoport, akik kiváltságosak, és megkapják azt a lehetőséget, hogy a Teremtő a szárnyai alá fogadja őket. Az Újszövetség pont erről beszél számunkra. Mindenki számára elérhető a kapcsolat Istennel. Minden ember megteheti, hogy közeledik, és viszonzást talál.

Egy feltétele van, hogy hallgass Rá. Tele van a Biblia olyan üzenetekkel, ami elmondja, hogy mi az, ami jó neked és nekem. Nem Istennek van szüksége rá, hogy kövesd a tanácsait, hanem nekünk. Számunkra fontosak azok az elvek, azok a gondolatok, amik le vannak írva. Ha ezeket megtartjuk, akkor már jobb életünk lehet, de ennél sokkal többet kaphatunk.

Az Atya ma neked is megígéri azt, amit Izraelnek: “Ha hallgatsz rám, megkötöd, és megtartod a szövetséget velem, akkor örökké élhetsz. Akkor ehetsz, ihatsz, jól lakhatsz, mert én gondoskodok rólad.”

Szerintem ez egy jó alku.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet