Összeköltözés

„Hajlékomat közétek helyezem, és nem utállak meg benneteket. Köztetek járok, és Istenetek leszek, ti pedig az én népem lesztek.”

Tervezitek a nagy napot, és vele együtt a közös életeteket. Ezután együtt fogtok élni az általatok megálmodott és kialakított otthonotokban. Igen, alkalmazkodni kell a másikhoz, kompromisszumokat kötni, közös megegyezésre jutni az élet legapróbb területén is, mint például, hogy hova is kerüljön a dohányzóasztal, ki mosogasson el, ki vigye ki a szemetet. Egyszer ő enged, máskor te. Jönnek a mélyebb kérdések is, egymás szeretetnyelvének felismerése, szabadidő, pénzkezelés, és mindenféle olyan téma, amiben lehet, hogy nem vagytok egy állásponton. 

Nem egyszerű ez a közös élet, az alkalmazkodás, az együttműködés, de szerintem egyetértünk abban, hogy megér minden fáradtságot. Hiszen jobb együtt. Sokkal jobb. Egymást szeretve, támogatva, tisztelve, szolgálva. A közös élmények, az együtt sírás és együtt nevetés, amikor igazán MI lesztek. A közös álmok és tervek, nehézségek és kihívások, örömök és sikerek. A közös út, ami néha kanyargós, máskor napsütötte, és van, hogy egyáltalán nem látni, merre is van a következő lépés, de mindennel együtt fantasztikus utazás. 

Aztán lehet, hogy ebbe a közösségbe kopogtat egy harmadik, egy ici-pici jövevény, aki kettőtökből születik, és gyökerestől felforgat mindent. Minden rendszer, amit addig kialakítottatok egy csapásra borul szerteszét. Kóros kialvatlanság, rendetlenség, káosz, kimerültség, de ugyanakkor hatalmas öröm is egyben. Ahogy rád mosolyog, ahogy megszorítja kicsi kezével az ujjadat, ahogy keres a tekintetével, ahogy vágyik a társaságodra, közelségedre, ölelésedre. És megint csak ott tartasz, hogy megéri. Megér minden fáradtságot ez a kibővült, új közösség, az, hogy ti ketten együtt éltek, és közétek, hozzátok költözött egy új élet. 

Ma reggel nézd ebből a szemszögből az Istennel való közösséget! Ő szeretne szövetséget kötni és összeköltözni veled. Szeretne veled élni, része lenni a mindennapjaidnak, szeretetkapcsolatban lenni veled. Vágyik arra, hogy igazán megismerjétek egymást, hogy beavassátok a másikat a legmélyebb gondolatotokba, álmokba, tervekbe, kételyekbe és vívodásokba. Igen, fel fogja borítani az addigi rendszert. Igen, újabb változásokat, alkalmazkodást és együttműködést igényel. Új szokásokat, új játékszabályokat jelent, de ami a legfontosabb, hogy mindezt együtt, egy közösségben fogjátok tenni egymásért, az új MI-ért, és egy újabb kalandokkal teli utazás vár arra, hogy kilépj az ajtón és tedd meg csak mindig a következő lépést. 

És újból elmondhatod majd, hogy ez is megérte. Megért minden változást, kihívást, próbát, könnyet és erőfeszítést. Mert együtt sokkal jobb. Istennel közösségben sokkal jobb. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia