Érett hitre jutni

"míg eljutunk mindnyájan a hitnek és Isten Fia megismerésének egységére, a felnőttkorra, a Krisztus teljességét elérő nagykorúságra"

Mit jelent felnőttnek lenni? Ami először bizonyára az eszünkbe jut, az, hogy valaki eléri a felnőttkort, vagyis a 18 éves kort. A válasz azonban nem ennyire egyszerű. Hiszen felnőttnek lenni azt is jelenti, hogy valaki nemcsak elér egy bizonyos életkort, hanem megérett, hogy független, önmagáról gondoskodni, és tetteiért felelősséget vállalni képes személy legyen. Azonban ezen a definíción is túlmutat az, hogy egy felnőtt képes másokról gondot viselni, legyenek azok barátok, gyermekek vagy munkatársak, vagy épp a házastársuk.

Pál apostol fenti mondata egy ilyen gondoskodó felelősségvállalásról szóló részben hangzik el: "És ő „adott” némelyeket apostolokul, másokat prófétákul, ismét másokat evangélistákul vagy pásztorokul és tanítókul, hogy felkészítse a szenteket a szolgálat végzésére, Krisztus testének építésére, míg eljutunk mindnyájan a hitnek és Isten Fia megismerésének egységére, a felnőttkorra, a Krisztus teljességét elérő nagykorúságra, hogy többé ne legyünk kiskorúak, akik mindenféle tanítás szelében ide-oda hányódnak és sodródnak az emberek csalásától, tévútra csábító ravaszságától; hanem az igazsághoz ragaszkodva növekedjünk fel szeretetben mindenestől őhozzá, aki a fej, a Krisztus, akiből az egész test egybeilleszkedik és összekapcsolódik a különféle ízületek segítségével úgy, hogy minden egyes tagja erejéhez mérten közösen munkálja a test növekedését, hogy épüljön szeretetben." (Efézus 4:11-16).

Mit jelent a biblia szerint felnőttnek lenni? Olyan hívő embernek lenni, aki Istentől adott képességeivel részt vállal mások jólétének és boldogságának növekedésében úgy, hogy közben felelősségteljes döntései visszatükrözik Jézus személyét és szeretetét. Hitben felnőttnek lenni annyi, hogy nem magamért élek, hanem felelősséget vállalok a körülöttem élőkért, akik ezernyi módon vannak kiszolgáltatva nekem, és ezt meggyőződésből, örömmel tenni.

Ahogy elkezdődik ez az új év, fogadjuk meg, hogy növekedni fogunk a hitben, és felnőttként fogjuk élni az életünket! Válasszunk egy jótékonysági munkát, gondoljuk végig, hogyan tudnánk segíteni a szomszédainknak, hogyan tudnánk a gyülekezetben szolgálni.

Jézus azt szeretné, hogy felnőjünk őhozzá!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia