Szemtanúk állítása

Mert nem kitalált meséket követve ismertettük meg veletek a mi Urunk Jézus Krisztus hatalmát és megjelenését, hanem úgy, hogy szemtanúi voltunk isteni fenségének.


Te szereted a meséket? Egy mese szerint a gyerek egy távoli helyen él, ő is tudja, amit mindenki más: a szülei nem az igazi szülei. Így, vagy úgy, különös körülmények között került erre a helyre, ezekhez az emberekhez, és ez az egész egy nagy terv, egy hatalmas hőstett része. Ő a puszta létnél valami többre hivatott. Hiszen az a hatalom, ami a birtokában van, nem emberi, erre van szükség a megoldáshoz…

Felismerted a történetet? Persze, hogy a Star Warsról van szó! Vagy a Galaxis Őrzőiről. Vagy a Thor-ról. Vagy a … Tudnánk még sorolni napestig, hiszen ez az alapja minden jó történetnek: egy hős, aki kilépve a hétköznapi világból, hatalmas utazásra indul. Odüsszeia, Mátrix, Gyűrűk Ura…

A meséknek ereje van. Olyan ereje, ami túlmutat a valóságon, hiszen a mesében bármi megtörténhet. A békából herceg lesz, a gyermekből hős, az utolsóból első. De mi van akkor, amikor a világ a feje tetejére fordul, és a valóságban történik meg, aminek a mesében kellene, de ezt a történetet nem hiszi el senki? Még akkor sem, amikor a szemtanúk számolnak be róla.

Tudom már, hogy honnan olyan ismerős ez a történet!
Hiszen erről szól a Karácsony! Igen, így, nagy betűvel. Mert a karácsonyi események még a mesénél is hatalmasabbak: mert nem egy kitalált gyermek született, hanem maga Isten. Ne hagyd, hogy a részletek (pl. a születés valódi dátuma) elvegyék a karácsonyi történet igazi élét: a világmindenség Istene, apró gyermekként, védtelenül, gyámoltalanul született meg a nevelőszülei családjába. J. I. Packer szívbe markolóan írja le ezt a történetet:

"Isten emberré lett, az isteni Fiú zsidóvá, a Mindenható egy gyámoltalan emberi csecsemőként jelent meg a földön, úgy, hogy képtelen volt bármire. Csak feküdt, nézett, tekergőzött, és hangicsált. Etetni, pelenkázni kellett, és úgy kellett tanítani beszélni, mint minden más gyermeket… Isten gyermekének csecsemősége valóság volt. Minél többet gondolunk rá, annál megdöbbentőbb a kép. Nincs olyan fikció ami ilyen hihetetlen volna, mint a Születés igazsága.” (J. I. Packer, Packer, Knowing God, 53. o.)

És ha megérted, hogy ez nem csak mese, hanem a valóság, megértheted a mérhetetlen erejét is. A Karácsony történetének igazi erejét. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia