Elhívottak... és szentek is?

Ezért tehát elméteket felkészítve, legyetek józanok és teljes bizonyossággal reménykedjetek abban a kegyelemben, amelyet Jézus Krisztus megjelenésekor kaptok. Mint engedelmes gyermekek ne igazodjatok azokhoz a korábbi vágyaitokhoz, amelyek tudatlanságotok idején voltak bennetek, hanem - mivel ő, a Szent hívott el titeket - magatok is szentek legyetek egész magatartásotokban.

Akinek a környezetében vannak gyermekek, az tudja, hogy az engedelmesség nem minden gyermek erénye. Egy ideje sokan követik azt a „nevelési elvet”, hogy hagyjuk a gyermeket kibontakozni, ne korlátozzuk az akaratát, mert ezzel érzelmi, lelki sérüléseket okozunk nekik. Ez sokkal inkább a nevelés elhanyagolása, mint elv. Megfelelő eszközökkel, a gyermek érdekében, hozzá kell őket szoktatni ahhoz, hogy bizonyos dolgokban engedelmeskedjenek, és ne mindig tegyék meg azt, amit akarnak, mert ha hagyjuk őket, sokszor helytelen, vagy akár veszélyes dolgokat fognak tenni.

Péter apostol a hívőket a gyermekekhez hasonlítja, és arra biztatja őket, hogy ne a régi, megtérésük előtti gondolkodásmódjuknak és vágyaiknak, hanem inkább annak engedelmeskedjenek, aki elhívta őket, vagyis, legyenek szentek egész magatartásukban. Azok, akik törekszenek Krisztust követni, tudják, hogy az engedelmesség nem egyszerű dolog. Nem jön magától. Nevelni kell erre – felnőttként most már – magunkat.

Péter két dolgot nevez meg, mint ami segít nekünk abban, hogy engedelmesek legyünk. Az első az ajándék, amit kapni fogunk, amikor Megváltónk visszatér, de már most teljes bizonyossággal hihetjük, hogy a miénk: a kegyelem. A másik pedig az, ha arra gondolunk, hogy ki hívott el minket. Mert kiváltság egy olyan példaképet követni, egy olyan valakihez tartozni, mint Krisztus. Ha arra gondolunk, hogy milyen volt ő emberként, amikor köztünk élt, biztos vagyok benne, hogy minket is büszkeséggel töltött volna el, ha akkor a tanítványai közé hívott volna.

Isten ajándéka mutatja azt, hogy mennyire szeret, elhívása pedig azt, hogy mennyire értékel minket, és bízik bennünk. Szeretet, értékelés, bizalom. Ezek a gyermeknevelés legjobb eszközei. Ezek Isten nevelési eszközei is, melyek könnyebbé teszik számunkra az engedelmességet. Ha úgy gondolunk Krisztusra, ahogy Péter ír róla fenti mondataiban, sokkal könnyebb úgy élni, ahogy ő kéri, ugye?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet