Vigasztaló ígéret


Ezt mondja az Úr: Tartsd vissza szódat a sírástól és szemeidet a könnyhullatástól, mert meglesz a te cselekedetednek jutalma, azt mondja az Úr, hiszen az ellenség földéből térnek vissza. Jövendődnek is jó reménysége lészen, azt mondja az Úr, mert fiaid visszajönnek az ő határaikra.


Jeremiás próféta - Isten szócsöve, feddés, ítélet, bátorítás és vigasztalás közvetítője, szolgálatát csodák övezték, élete tele volt kihívásokkal, hite és hűsége ámulatba ejt, de sorsát látva nem cserélnék vele.

Látta a bálványimádásba merült népet. Látta, ahogy az emberek kifosztják és sanyargatják egymást. Látta, hogy a hatalom mámorától megrészegedett vezetők és az árnyékukat élvező papok fittyet hányva a figyelmeztetésre pusztulásba kormányozzák az országot.

Látta, ahogy beteljesedett a megígért büntetés, ahogy a babiloniaiak ostromolják a szeretett várost, ahogy lerombolják és kifosztják a Szentélyt, ahogy elhurcolják a legkiválóbbakat. S ahogy ott ül a romokon és siratja a népet, egy hang szól: Ne sírj! „Tartsd vissza szódat a sírástól és szemeidet a könnyhullatástól”

No de hagyjuk Jeremiást! Ugorjunk a mába! Mit látunk magunk körül? „Az emberek magukat szeretők, pénzsóvárgók, kérkedők, kevélyek, káromkodók, szüleik iránt engedetlenek, háládatlanok, tisztátalanok, Szeretet nélkül valók, kérlelhetetlenek, rágalmazók, mértéktelenek, kegyetlenek, a jónak nem kedvelői. árulók, vakmerők, felfuvalkodottak, inkább a gyönyörnek, mint Istennek szeretői. Kiknél megvan a kegyességnek látszata, de megtagadják annak erejét.” (2Tim.3:1-5)

S mikor saját magunkban is csak a szörnyűséget és rossz döntéseink következményeit látjuk, és elsírjuk magunkat, akkor jön ez az ige és azt mondja: Ne sírj! „Tartsd vissza szódat a sírástól és szemeidet a könnyhullatástól”, hisz nem ez a vég.

Jeremiás szavai által Isten ma is azzal vigasztal; Izrael, aki elhagyta Urát, és minden mai tékozló fiú, aki elhagyta az atyai házat és visszatér, új szövetség részese lesz.

Törvényemet az ő belsejükbe helyezem, és az ő szívükbe írom be, és Istenükké leszek, ők pedig népemmé lesznek. És nem tanítja többé senki az ő felebarátját, és senki az ő atyjafiát, mondván: Ismerjétek meg az Urat, mert ők mindnyájan megismernek engem, kicsinytől fogva nagyig, azt mondja az Úr, mert megbocsátom az ő bűneiket, és vétkeikről többé meg nem emlékezem.” (Jer.31:33-34)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia